Tre horisontella streck

Återhämtning genom minröjning i Angola

Satsningar på infrastruktur och jordbruk sker i en tryggare miljö i Angola idag. Tack vare ett minröjningsprojekt med lokala och internationella partners har stora områden i landet blivit minfria.

Över 80 000 angolaner har skadats eller dödats av landminor sedan det 27-åriga inbördeskriget bröt ut i landet 1975. De senaste åren har FN:s utvecklingsprogram UNDP samarbetat med lokala aktörer i Angola och utbildat uppemot 1 000 minröjningsexperter på det nationella minröjningsinstitutet INAD.

FN hjälper till med minröjning i Huambo, Angola. Foto: UN Photo/John Charles Monua

FN hjälper till med minröjning i Huambo, Angola. Foto: UN Photo/John Charles Monua

– Experterna har bättre teknisk och administrativ kompetens nu, säger Leonardo Severino Sapalo, institutets generaldirektör.

Hundratusentals minor har rensats sedan 2008. Att röja minor används som verktyg för att bekämpa fattigdom av Angolas regering. Över 70 % av landets befolkning lever på mindre än 2 dollar om dagen.

Bland solskenshistorierna finns Menongue flygplats, sydöst om huvudstaden Luanda, som ligger på ett område som blivit minfritt. En av landets stora järnvägar, som länkar till hamnstaden Lobito där landets andra oljeraffinerinaderi byggs, har också blivit minfritt. Likaså staden Catembula med drygt 900 000 invånare och ett bostadsområde i den centralbelagda Huambo provinsen med 2.1 miljoner människor. Nu kan fiberoptikkablar också tryggt läggas över hela landet, vilket förbättrar möjligheterna till kommunikation.

4.5 miljoner dollar satsades på det fem år långa projektet ”Mine Action Capacity Development Project” som avslutades 2011. Det finansierades i huvudsak av USA, med stöd från Sverige, Italien, Japan och UNDP.

Läs mer om Angolas minröjningsarbete här

Publicerad: 2012.08.28

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp