Tre horisontella streck

Arbetslösa blir entreprenörer i Etiopien

Efter att ha tvingats hoppa av skolan och varit arbetslös en längre tid trodde 20-åriga Abonesh Dejene att hon bränt sina chanser att få jobb. Men genom att delta i en företagsutbildning om entreprenörskap kom kämpaglöden tillbaka. Idag driver hon tillsammans med kompisarna från kursen ett café och en ungdomsgård i hemstaden Wolyta Sodo i Etiopien.

Många ungdomar i Etiopien har stått inför samma dilemma som Abonesh. Man vill ingenting hellre än att utbilda sig men de höga skolavgifterna gör att pengarna inte räcker till. De flesta tvingas avsluta sina studier för att börja jobba. Men problemet de ofta möter på arbetsmarknaden är att de saknar erfarenheten som krävs och att arbetsgivare hellre väljer att anställa någon som gått klart en utbildning.

En kvinna på landsbygden spinner bomull vid ingången av sitt hus i Etiopien, Foto: UN Photo/Y Levy

En kvinna på landsbygden spinner bomull vid ingången av sitt hus i Etiopien, Foto: UN Photo/Y Levy

För att lösa problemet beslöt sig den etiopiska regeringen att tillsammans med FN:s utvecklingsprogram UNDP starta upp sju lokala projekt på olika håll i landet för att ge människor – framför allt kvinnor och ungdomar – ett alternativ när ekonomin inte går ihop. I Wolyta Sodo hjälper invånarna med att starta upp egna företag genom att täcka alla startkostnader och lära ut om arbetsplanering, marknadsföring och ledarskap. Satsningen har hittills gett goda resultat, framför allt för unga personer som Abonesh, som varken haft utbildning eller jobb att luta sig tillbaka mot.

– För första gången på länge känns framtiden ljus. Att vara en del av det här projektet är det bästa jag har gjort, säger hon och ler.

Tusentals människor i Etiopien har idag dragit fördel av projektet och antalet växer. Målet med projektet är att dubblera antalet jobb för de mest utsatta grupperna i staden och öka deras inkomster till år 2014. Som det ser ut nu är det målet inte långt ifrån att bli uppfyllt!

Klicka här för mer information om projektet i Wolyta Sodo, Etiopien

Klicka här för att jämföra Sverige och Etiopien

Att alla människor, inklusive kvinnor och unga som ofta diskrimineras, ska ha möjlighet till en anställning med drägliga arbetsvillkor är en del av FN:s millenniemål. Läs mer om det här.

Publicerad: 2013.10.11

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp