Tre horisontella streck

Billigare batterier på Ghanas landsbygd

Många på Ghanas landsbygd lägger mycket pengar på batterier till bland annat radioapparater och ficklampor. Nu hjälper en ny idé till med att skapa jobb och spara pengar.

[TweetThis]Entreprenören Whit Alexander tycker att företag ofta struntar i fattiga människor.[/TweetThis] Det som säljs till fattiga är enligt honom ofta dyrt, av dålig kvalitet och säljs på svåråtkomliga platser. Alexander ville starta ett företag som satsade på fattiga kunder. Idén blev att sälja batterier.

En pojke från Liberia lever som flykting i Buduburam, Ghana. Foto: UN Photo/John Isaac

En pojke från Liberia lever som flykting i Buduburam, Ghana. Foto: UN Photo/John Isaac

[TweetThis]På Ghanas landsbygd använder många engångsbatterier till radioapparater, ficklampor och för att ladda mobiltelefoner.[/TweetThis] När batterierna tar slut så slängs de bara och man köper nya vilket i längden blir väldigt dyrt. Med hjälp av Whit Alexanders företag Burro kan kunder lämna in sina gamla förbrukade batterier och få nya. De gamla batterierna återvinns sedan.

Systemet gör att kunder kan köpa batterier billigare. Dessutom har Burro kontakt med försäljare i byar som gör att människor kan byta in sina batterier utan att åka någonstans. [TweetThis]Varje månad kan en familj spara en eller ett par dollar genom billigare batterier.[/TweetThis] – Det låter inte mycket, men om man lever på en dollar om dagen så är vartenda öre viktigt, säger Alexander.

Läs mer om företaget Burro här

Jämför Sverige och Ghana här

 

Publicerad: 2011. 11. 29

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp