Tre horisontella streck

Bolsa Familia är en succé för Brasiliens fattiga

[TweetThis]Satsningen Bolsa Familia i Brasilien har gjort att miljoner människor tagit sig ur fattigdomen.[/TweetThis] Idén är lika smart som enkel: ge fattiga pengar.

Nyligen var Brasilien ett av världens mest ojämlika länder. Vissa brasilianare var otroligt rika medan andra var fruktansvärt fattiga. Idag håller situationen på att förändras i ett rasande tempo. På sex år har fattigdomen i landet gått ner från tjugotvå procent av befolkningen till bara sju procent.

En man arbetar på en sockerrörsodling i Orindiúva, Brasilien. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

En man arbetar på en sockerrörsodling i Orindiúva, Brasilien. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Den största anledningen till förändringen är satsningen Bolsa Familia. Det innebär att fattiga familjer varje månad får pengar från staten om de uppfyller vissa krav som att familjens barn går i skolan. De allra fattigaste familjerna kan få pengar utan att behöva uppfylla några krav.

Det är inga jättesummor som delas ut men de är ändå tillräckliga för att dubbla månadsinkomsten för de allra fattigaste. Förutom att familjerna får pengar innebär kraven också att fler barn går i skolan. Genom att gå i skolan har barn möjligheten att få en utbildning som kan hjälpa dem att ta sig ur fattigdom.

Läs mer om succén Bolsa Familia här

Jämför Sverige och Brasilien här

 

Publicerad: 2011. 11. 28

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp