Tre horisontella streck

Bosnien & Hercegovina skapar trygg miljö för barn i delade skolor

Många skolor i Bosnien & Hercegovina präglas fortfarande av de etniska spänningar som triggade den utdragna konflikten i början av 1990-talet. Många skolor är delade i ”två skolor under samma tak” där barnen är segregerade efter etnicitet eller nationalitet i mixade regioner.

I dessa skolor har de olika grupperna ingen interaktion med varandra. I september 2009 gav UNICEF sitt stöd till The Genesis Project som strävar efter att förse barnen i 12 av de delade skolorna en trygg miljö.

Två barn i staden i Stari Vitez, Bosnien- Herzegovina. Foto: UN Photo/John Isaac

Två barn i staden Stari Vitez, Bosnien & Herzegovina. Foto: UN Photo/John Isaac

Projektet utbildade föräldrar, lärare och elever i fredlig konfliktlösning och gav dem kommunikationsverktyg att använda. Man ordnade med aktiviteter så som dockteatrar och andra lärorika aktiviteter för att lära eleverna om icke våldsamma åtgärder samt konfliktlösning.
– Det är viktigt att vi kan leker och hänger med varandra, så att vi vet att vi kan vara tillsammans, säger eleven Osman.

UNICEF och the Genesis Project har hjälpt barn att överkomma etniska barriärer och bidragit till att etablera en djupare och mer uppriktig relation.

Läs mer om UNICEF:s arbete för att skapa en tryggare skolmiljö för barn i Bosnien & Hercegovina här

Jämför Sverige och Bosnien här

 

Publicerad: 2011.10.12

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp