Tre horisontella streck

Brasilian ny chef för Världshandelsorganisationen WTO

Efter en hård kamp mot den före detta mexikanska handelschefen, Herminio Blanco, har brasilianen Roberto Azevêdo nu nominerats till att bli Världshandelsorganisationen WTO:s nya chef. Med denna nominering blir Azêvedo WTO:s första generaldirektör från Latinamerika och BRIC-länderna.

I Världshandelsorganisationen WTO förhandlar världens länder om villkoren och reglerna för internationell handel. Huvudsyftet med organisationen är att övervaka och öppna upp den globala handeln. Organisationen upprättades officiellt den 1 januari 1995 och har sedan dess haft fem generaldirektörer.

– Brasilien är övertygat om att Azevêdos erfarenhet och engagemang kan leda organisationen mot en mer dynamisk och rättvis ekonomisk världsordning, säger Brasiliens president Dilma Rousseff om Azevêdos nominering till den högsta posten i Världshandelsorganisationen.

En anställd arbetar på ett sockerrörsfält i Orindiúva, Brasilien, Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

En anställd arbetar på ett sockerrörsfält i Orindiúva, Brasilien, Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Roberto Azevêdo, som i september kommer att ersätta den franske diplomaten Pascal Lamy som chef, är utbildad diplomat och ingenjör. Azevêdo har representerat Brasilien i Världshandelsorganisationen sedan 2008. Han kan prata fyra språk flytande – portugisiska, engelska, franska och spanska.

Som chef för organisationen kommer brasilianen att försöka lösa den tuffa uppgiften att andas liv i WTO:s döende “Doharunda” som lanserades år 2001. Syftet med Doharundan är att använda internationell handel för att skapa utveckling i fattigare medlemsländer.

BRIC är en förkortning för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina (China), fyra stora, snabbt växande tillväxtmarknader.

Läs mer här om Roberto Azevêdo och hans roll som WTO:s nya chef här

Jämför Sverige och Brasilien här

Publicerad: 2013.05.17

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp