Tre horisontella streck

Breakdance håller barn från gatan i Rwanda

Stolt iklädda svarta T-shirts med texten “Live 2 Break” bildar en grupp av leende pojkar en något oregelbunden cirkel på en dammig gård i utkanten av Rwandas huvudstad Kigali.

Inuti cirkeln snurrar en danslärare på ryggen och sedan på bröstet. Pojkarna svarar på hans danssteg med klappande händer innan de själva går ut till dansgolvet. De vrider och vänder på sig samtidigt som de försöker att fullända sina breakdance-steg.

Skolbarn firar Rwandas självständighetsdag den 1 juli i Kigali, Rwanda. Foto: UN Photo/BZ

Skolbarn firar Rwandas självständighetsdag den 1 juli i Kigali, Rwanda. Foto: UN Photo/BZ

Pojkarna är med i ett dansprojekt på hemmet Les Enfants de Dieu, franska för Guds barn, som arbetar för att förändra livet för tidigare gatubarn i Rwanda. Det grundades av två vänner och tar idag emot 126 pojkar i åldern sex till 18 år som, förutom sin tuffa uppväxt, delar en djup passion för en konstform som också har sitt ursprung på gatorna: hip-hop:

– När deras grundläggande behov är uppfyllda, måste de ge näring åt sina andar, sina självförtroenden och sin stolthet, säger Nicola Triscott, medgrundare av gruppen Catalyst Rwanda som ger utsatta barn och ungdomar chansen att delta i olika konstprogram.

– Jag tror hip-hop verkligen hjälper, eftersom det är en ung människas konstform – det kom från gatorna och det är undervisning på tu man hand. Hip-hop ger en härlig känsla av samarbete, fortsätter Nicola.

Les Enfants de Dieu berättar en historia om ett samhälle som inte alltid lyckas att hantera de direkta och indirekta effekterna av Rwandas folkmord 1994, vilket har lett till att tusentals barn nu lever ute på gatorna. Många av dem lider av vanvård och övergrepp, medan andra använder droger. Hemmet, som grundades 2002, ger dessa barn mat, någonstans att sova och tillgång till sjukvård. Det erbjuder även idrottsutbildning, en vanlig skolutbildning och yrkesutbildningar. Dessa insatser bidrar tillsammans med rehabilitering och hjälper gatubarnen bearbeta traumat från gatulivet. Hemmets mål är att återintegrera barnen i samhället när de är helt rehabiliterade.

– Gatubarn är också barn, säger det tidigare gatubarnet Willy.

Läs mer här om Rwandas dansprojekt här

Jämför Sverige och Rwanda här

 

Publicerad: 2013.04.15

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp