Tre horisontella streck

Chile säger nej till diskriminering

Den chilenska polisen, Carabineros, har dragit igång ett initiativ för att minska diskriminering inom landets poliskår.– Vi accepterar inte diskriminering mot någon grupp i samhället, och inte heller uppförande som minskar människors värdighet, säger polisens undersekreterare Javiera Blanco.

I chilenska opinionsundersökningar är polisen den samhällsinstitution som får bäst betyg av medborgarna.Poliskåren fortsätter jobba aktivt med att förbättra bemötandet mot alla grupper i samhället. Den senaste satsningen är ett informationshäfte till alla poliser i hela landet för att upplysa om diskriminering och betona lika behandling för alla människor.

Utsikt över glaciärer i Torres del Paine, Chile. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Utsikt över glaciärer i Torres del Paine, Chile. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

I informationshäftet ”Nej till diskriminering… för lika behandling” får man veta vilka grupper som oftast blir diskriminerade, bland annat barn, fattiga, handikappade och sexuella minoriteter. Man får också veta att diskriminering kan vara att strunta i barns åsikter eller att misstro någon på grund av dennes etnicitet.

Egidio Crotti, UNICEF:s representant i Chile, bekräftar polisens satsning:
– Globaliseringen gör att samhället delas av olika grupper och det viktiga är att förstå att bakom olikheterna finns en människa som förtjänar vår respekt, säger han.

Läs mer om den chilenska polisens arbete för att minska diskriminering här

Jämför Sverige och Chile här

Publicerad: 2011. 10. 24 

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp