Tre horisontella streck

Datorer förändrar kvinnors liv i Egyptens öken

Flerbarnsmamman Fatma Ibrahim har varit analfabet i hela sitt liv. Som många andra kvinnor i den egyptiska öknen gick hon inte i skolan som barn. Fattigdom var ett stort hinder, men traditionella uppfattningar likaså. Tack vare ett projekt av FN:s utvecklingsprogram UNDP har Fatma nu fått möjlighet att studera i vuxen ålder – på ett minst sagt kreativt sätt.

Siwa är inte bara en av Egyptens största oaser, det är också ett av de områden i landet som brottas allra mest med analfabetism. Den utbredda fattigdomen är en av orsakerna till att så få människor i oasen kan läsa. 40 procent av kvinnorna i Siwa är analfabeter och utgör halva oasens befolkning på 23 000 människor.

En kvinna i Kairo hänger tvätt utanför sitt hem, Egypten, Foto:UN Photo/Wolff

En kvinna i Kairo hänger tvätt utanför sitt hem, Egypten, Foto:UN Photo/Wolff

2008 gick FN:s utvecklingsprogram UNDP ihop med Världshälsoorganisationen WHO och ett egyptiskt samhällsutvecklingsprogram. Tillsammans startade de ett projekt för att motverka analfabetism bland kvinnor i Siwa. Förutom att 8 000 kvinnor har lärt sig läsa och skriva har de fått egna datorer av projektet och lärt sig om marknadsföring och affärsutveckling på nätet. Tack vare utbildningen har nu många av Siwas kvinnor praktisk kunskap om hur de kan marknadsföra produkter och tjänster via webbshopar.

 

Eftersom framför allt kvinnor ofta blir nekade utbildning i Siwa förstod projektets instruktörer snabbt att det mest effektiva var att lära ut kvinnorna i deras egna hem. De kom på den kreativa idén att de kunde använda sig av en Tableya – ett lågt bord som finns i varje traditionellt egyptiskt hem – och integrera datorer i dessa! Bordet är dessutom vikbart, vilket gör det lätt att bära med sig från hem till hem så kvinnorna lättare kan arbeta i grupp.

Enbart under 2012 använde 120 kvinnor Tableyan med inbyggd dator. Fatma Ibrahim var bland de första kvinnorna som slutförde skrivkunnighetsprogrammet. Men Fatma nöjde sig inte med att kunna läsa och skriva. Hon valde att gå med i projektets affärsutvecklingskurs, vilket ledde till att hon kunnat öppna sig egen syverkstad:

– Inte nog med att jag kan läsa och skriva, jag kan försörja mig själv och ge mina barn ett bättre liv, säger hon och ler.

Läs mer om projektet som motverkar analfabetism i Siwa här 

Jämför Sverige och Egypten här 

Publicerad: 2013.11.29

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp