Tre horisontella streck

Demokrati och bistånd har gett bättre luft

Luften i kommunen Kakanj var tidigare fruktansvärd. Vid 11-tiden på dagen var det knappt någon sikt alls. Genom Governance Accountability Programme (GAP) har medborgarna i kommunen kunnat ändra på detta.

[TweetThis]Istället för att värma upp sina hus med ved får man nu spillvärme från det stora kolkraftverket i närheten.[/TweetThis] Tillsammans med USA och Nederländerna finansierar Sverige programmet GAP, som syftar till att hjälpa kommuner i Bosnien-Hercegovina att tjäna sina invånare mer effektivt. Programmet finns i drygt hälften av alla landets kommuner.

FN:s fredsbevarande trupper på plats i Sarajevo, Bosnien- Herzegovina. Foto: UN Photo/John Isaac

FN:s fredsbevarande trupper på plats i Sarajevo, Bosnien- Herzegovina. Foto: UN Photo/John Isaac

En del av detta program är en fond, där invånarna själva kan lämna förslag om vad pengarna ska användas till. I Kakanj har man valt att använda värme från kolkraftverket, som annars bara går till spillo för att värma upp sina hem istället för ved.
– Det här blir inte billigare för oss men luften har blivit renare. Det är stor skillnad! säger Adin Helja som bor i ett av husen som värms upp med spillvärmen.

Förutom värmeprojektet har man med hjälp av fonden kunnat öppna en sjukstuga där både läkare och sjuksköterska tar hand om mellan 15-30 patienter om dagen.

Utöver att man gör bra saker med pengarna, bidrar fonden till ökad demokrati. [TweetThis]Eftersom invånarna själva kan ge förslag ökar delaktigheten och projekten väljs sedan ut genom en öppen demokratisk process.[/TweetThis] På så sätt minskar risken för korruption i kommunen.

Läs mer om GAP:s program i Bosnien & Hercegovina här

Jämför Sverige och Bosnien & Hercegovina här

Publicerad: 2011 10 12

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp