Tre horisontella streck

Elevinflytande ger bättre skolor

Vid första anblick ser Makgofe-skolan i Limpopo-regionen ut som de flesta andra skolor i Sydafrika. Men bakom stenväggarna har en imponerande förändring skett. De senaste åren har skolan överträffat nästan alla andra skolor i regionen.

Troféerna på rektorns fönsterbräda vittnar om något stort. [TweetThis]På bara några år har Makgofe-skolan gått från att ha många avhopp och låga betyg till att bli en av de bästa skolorna i regionen. Ingen liten bedrift i det här fattiga samhället på sydafrikanska landsbygden.[/TweetThis]

Skolan är en del av UNICEF:s initiativ ”barnvänliga skolor”, som man driver tillsammans med sydafrikanska regeringen. Satsningen görs också i många andra länder.

En ung flicka i Sydafrika läser en tidning. Foto: UN Photo/P Mugabane

En ung flicka i Sydafrika läser en tidning. Foto: UN Photo/P Mugabane

Det har inte varit lätt. Skolan har 1000 elever och 33 lärare och mycket begränsad budget. Bara att få barnen att komma till skolan är svårt. Att skapa en miljö där barnen vill lära sig är ännu svårare:
– Vi ser oss själva som en familj, med ett gemensamt mål, säger Abigail Setati som har varit rektor på skolan sedan 2008. Vi lär eleverna sådant som inte står med i läroplanen men som är viktiga, till exempel social förmåga – hur man ger varandra stöd.

[TweetThis]Eleverna är med och bestämmer mycket i skolan. Elevrådet startade en trädgård för att odla mat till de som inte har råd med mat.[/TweetThis] Elevernas inflytande är en nyckel till varför det gått så bra, tycker Abigail:
– Vi involverar eleverna, genom elevrådet, i alla beslut vi fattar, så eleverna är delaktiga, säger hon.

[TweetThis]I Sydafrika är 800 skolor med i programmet barnvänliga skolor. Programmet finns också i många andra länder.[/TweetThis]

Läs mer om Makgofe-skolan i Sydafrika här

Jämför Sverige och Sydafrika här 

 

Publicerad: 2011. 10. 25

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp