Tre horisontella streck

Få människor får hjälp att flytta tillbaka

Det är kö i Stockholm för att få hjälp att flytta ”hem”. Många som invandrat till Sverige vill flytta hem igen men vet inte hur. Emina Krzovic på Stockholms stads återvandringskontor menar att återvandring och integration går hand i hand.

Stockholm stad är den enda kommunen i Sverige som ger stöd till frivillig återvandring. De flesta som vill flytta hem igen är människor från Bosnien, Irak och Somalia, men Emina Krzovic och hennes kollegor på Stockholm stads återvandringskontor tar emot samtal från människor med ursprung från hela världen.

En FN soldat pratar med två barn i Stari Vitez, Bosnien & Herzegovina. Foto: UN Photo/John Isaac

En FN soldat pratar med två barn i Stari Vitez, Bosnien & Herzegovina. Foto: UN Photo/John Isaac

Svårigheten med att flytta tillbaka till sitt hemland ligger i att man behöver en övergångsperiod. Det tar mycket tid och många förberedelser för att flytta ett helt boende och liv. Man måste även lära sig om de regelverk som nu gäller i hemlandet, som kanske inte fanns när man bodde där tidigare. Ett program som återvandringskontoret genomfört var när de erbjöd tio bosnier i Sverige att göra praktik i hemlandet med 5000 kronor i månaden. Fem av dem fick fast jobb direkt och två till kunde återvandra vid ett senare tillfälle.

Emina menar att de jobbar mycket på kontoret men när någon lyckats återvandra och mår bra i hemlandet hålls glöden vid liv:
– Jag är utsliten men har blivit fast som en addict på migrationsfrågor, säger hon.

Läs mer här om Stockholms stads återvandringskontor

Publicerad: 2011.10.12

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp