Tre horisontella streck

#FeesMustFall – Sydafrika och rätten till utbildning

I Sydafrika demonstrerade missnöjda studenter för sin rätt till utbildning under bannern #FeesMustFall. Förhoppningarna inför framtiden är gratis utbildning.

Den 21 oktober 2015 samlades tusentals missnöjda studenter utanför parlamentet i Kapstaden, Sydafrika. De samlades under bannern #FeesMustFall i protest mot att avgifterna för universitetsstudier skulle höjas med upp till 11,5% nästkommande år, vilket för många unga sydafrikaner kunde innebära att de inte skulle ha råd att vidareutbilda sig. Demonstranterna möttes av polis, vilket snart blev en våldsam scen av tårgas och chockgranater.

glasses-272399_1920

Denna utveckling är högaktuell i samband med de nya globala målen för hållbar utveckling som tar vid år 2016. Mål nummer 4 handlar specifikt om att säkerställa inkluderande och rättvis utbildning av god kvalitet och att främja livslångt lärande för alla. Det var just detta som de sydafrikanska studenterna stod upp för under demonstrationerna och den 23 oktober nådde de sin seger då Jacob Zuma, Sydafrikas President, meddelade att avgifterna skulle förbli oförändrade.

Med en ginikoefficient på 63,4 år 2011, var Sydafrika ett av världens mest ojämlika länder och en del studenter menade att de höjda skolavgifterna bara var ett exempel på hur vithetsnormen lever kvar sedan apartheid. Detta eftersom det främst var en fråga för arbetarklassen, vilken till majoriteten består av landets svarta befolkning. Demonstrationerna vidgades därför till att också belysa situationen för den svarta personalen på universiteten. Detta gör även det globala målet om att minska ojämlikhet, nummer 11, relevant.

För en positiv utveckling av Sydafrika vill den unga befolkningen nu se att regeringen strävar efter gratis utbildning i framtiden.

Publicerad: 2015.12.18

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp