Tre horisontella streck

Fem saker du inte visste om läget i världen

Flera undersökningar visar att de flesta tror att läget i världen är mycket sämre än det faktiskt är. Här är fem saker som du antagligen inte visste om världens utveckling.

1. Fler barn än någonsin börjar skolan!

Idag börjar 9 av 10 barn i världen i skolan – det är fler än någonsin! Och den största ökningen de senaste 25 åren har skett i Afrika söder om Sahara.
Lyssna på Världskolls podcast om utbildning i världen.

2. Fattigdomen är rekordlåg!

Andelen extremt fattiga i världen har aldrig varit lägre! Idag lever 18 % av alla människor i världen i extrem fattigdom, alltså på mindre än $1,25 om dagen. Det är en halvering jämfört med år 1990.
Här hittar du mer fakta om fattigdom i världen.

Afghanska tjejer pluggar till ett prov. Foto: UN Photo/Shehzad Noorani

Afghanska tjejer pluggar till ett prov. Foto: UN Photo/Shehzad Noorani

3. Hungern  i världen minskar!

I början på 1990-talet var nästan en fjärdedel av alla människor i världen undernärda men idag har siffran minskat till knappt 14 % – trots att befolkningen på jorden växt ganska mycket sedan dess. Visste du förresten att FN ser till att 90 miljoner människor får äta sig mätta varje år?
Kolla på ett klipp om vad man äter för skolmat i Kongo här.

4. Barnadödligheten har nästan halverats!

Antalet barn som dör före sin femårsdag runt om i världen har nästan halverats sedan 1990! Idag dör ungefär 16 000 färre barn varje dag jämfört med för drygt 20 år sedan. FN-organet UNFPA arbetar för att alla mammor och barn ska få leva friska liv. Visste du att Sverige är ett av de länder som stödjer deras arbete allra mest?

Mamma och barn i Haiti. Foto: UN Photo/Logan Abassi

Mamma och barn i Haiti. Foto: UN Photo/Logan Abassi

5. Miljarder fler kan dricka rent vatten!

Att kunna dricka rent vatten är bland det viktigaste som finns – och de senaste 25 åren har över två miljarder människor fått tillgång till rent vatten! Idag har nästan nio av tio människor i världen tillgång till rent vatten.
Här är en smart svensk uppfinning som renar smutsigt vatten med
hjälp av solen.

Siffrorna i den här artikeln kommer från United Nations Millennium Development Goals Report 2014 och Världsbankens World
DataBank
.

Publicerad: 2014.10.30