Tre horisontella streck

Fler flickor går i skolan i Kambodja

Den kambodjanska regeringen har gjort grundskoleutbildning till ett högt prioriterat område.FN:s barnfond UNICEF hjälper staten att introducera så kallade ”barnvänliga skolor” där flickor får samma möjligheter som pojkar.

Under det inbördeskrig som plågat Kambodja under årtionden, raserades utbildningssystemet nästan totalt. Först under 2000-talet har man på allvar satsat på att bygga upp det igen och man har nu kommit en god bit på vägen. Stora utmaningar kvarstår i Kambodja men idag blir 89 procent av alla barn inskrivna i skolan, jämfört med 64 procent 1999 och ungefär lika många flickor som pojkar blir inskrivna.

Två kvinnor bär sina barn i Ratanakiri provinsen, Kambodja. Foto: UN Photo/Pernaca Sudhakaran

Två kvinnor bär sina barn i Ratanakiri provinsen, Kambodja. Foto: UN Photo/Pernaca Sudhakaran

Problemet är att runt hälften inte går färdigt skolan och det är mest flickor som hoppar av. Orsaken är framför allt fattigdom, men också att det traditionellt inte ses som lika viktigt för flickor att utbilda sig. UNICEF utbildar flickrådgivare med uppgiften att ge stöd till flickor som slutat skolan i förtid eller riskerar att göra det. Tillsammans med flickan och hennes familj gör man en plan för hur flickan ska kunna fortsätta skolan. Många återvänder då till skolan.

Jämför Sverige och Kambodja här 

 

Publicerad: 2011. 10. 24 

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp