Tre horisontella streck

FN hjälper fattiga ungdomar starta företag i Nicaragua

Leyli Siles, 25 år, är hörselskadad och uppvuxen i en fattig familj i staden Matagalpa i Nicaragua. I tonåren insåg Leyli att hennes handikapp skulle kunna hindra hennes framtida möjligheter och hon började känna sig utestängd från samhället. Men tack vare en satsning från FN:s utvecklingsprogram UNDP och Nicaraguas regering för att ge unga jobb ser Leylis vardag och framtid nu betydligt ljusare ut.

En ung man arbetar med att hugga ner träd i ett område där de växer för tätt, Nicaragua, Foto: UN Photo/Yutaka Nagata

En ung man arbetar med att hugga ner träd i ett område där de växer för tätt, Nicaragua, Foto: UN Photo/Yutaka Nagata

 

Förutom att Leyli idag föreläser i en skola för barn med specialbehov, och är ordförande för Döva Personers Förbund i Matagalpa, så arbetar hon även i en butik som säljer hantverk och textilier. Leyli startade företaget tillsammans med tre hörselskadade kompisar efter att de blivit utvalda att få stöd från FN:s utvecklingsprogram. De fick ekonomiskt stöd i form av lån och bidrag, men de fick också praktisk utbildning för att kunna starta och driva sin verksamhet. Med hjälp av stödet har 200 småföretag startats i Nicaragua de senaste tre åren och det har gjort att minst 1500 unga killar och tjejer i landet fått jobb.

Leyli och hennes kompisar är på väg ut ur fattigdom och idag är de hoppfulla inför framtiden: butiken går runt ekonomiskt och kommer snart gå med vinst, försäljningen ökar och de har massor med planer för sina framtida karriärer. Leyli är glad, upprymd och hoppfull över sitt nya företag – men framförallt känner hon sig idag som en riktig del av samhället.

Länk: http://www.undp.org/content/undp/en/home/ourwork/povertyreduction/successstories/in-nicaragua–programme-helps-youth-create-businesses/

 

 

 

Publicerad: 2013.08.01

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp