Tre horisontella streck

FN hjälper till att röja minor i Libyen

Konflikten i Libyen 2011 lämnade många oröjda minor kvar vilket blivit till ett stort problem för befolkningen. Oröjda minor hotar inte bara det libyska folkets fysiska säkerhet utan gör det också svårt för människor att återvända till sina hem, skolor och arbeten.

De orörda minorna i Libyen har gjort det svårt att ge medicinsk hjälp till alla samt en fungerande infrastruktur. Minorna är först och främst ett problem just nu, men är också på lång sikt ett hot mot den framtida stabiliteten i landet.

Scouter marscherar genom centrum i Tripoli på internationella dagen för att uppmärksamma faran med minor. Tripoli, Libyen. Foto: UN Photo/Iason Foounten

Scouter marscherar genom centrum i Tripoli på internationella dagen för att uppmärksamma faran med minor. Tripoli, Libyen. Foto: UN Photo/Iason Foounten

FN:s minröjningsenhet har röjt minor i Libyen sedan mars 2011 och arbetade på plats under hela konflikten. Minröjningsenheten har nu tillsammans med sina partners hittills röjt ca 150 000 s.k. “explosive remnants of war”  dvs gamla odetonerade sprängmedel från städer och byar i Libyen. De har även säkrat 65 skolor ifrån minor och gamla vapen och gett nästan 100 000 barn och vuxna stöd och utbildning i hur de ska undvika minor. Eftersom minröjning är så viktigt och minorna är utspridda över ett stort geografiskt område har FN:s minröjningsenhet tre permanenta baser i Libyen.

Läs mer om FN:s minröjningsarbete i Libyen här

Jämför Sverige och Libyen här

Publicerad: 2012.12.10

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp