Tre horisontella streck

FN och världen hjälper Filippinerna efter tyfonen Haiyan

Efter den förödande tyfonen Haiyan som drabbade Filippinerna i början på november har närmare fyra miljoner människor förlorat sina hem. Tusentals befaras ha mist sina liv. FN arbetar nu dygnet runt tillsammans med sina humanitära samarbetspartners för att hjälpa de nödställda med livsviktiga förnödenheter som mat, vatten, medicin och tak över huvudet.

Haiyan är en av de mest kraftfulla stormarna som någonsin nått fastland. Det är den största katastrofen Filippinerna upplevt och utmaningarna för samordningen av olika hjälpinsatser är stora. På grund av den enorma förödelse som tyfonen lämnat efter sig har det varit svårt att nå ut med förnödenheter till de drabbade:

– Vi gör nya framsteg varje dag, men stora utmaningar återstår, säger Sebastian Rhodes Stampa, FN: s biträdande humanitära samordnare under sitt besök till ett av Filippinernas värst drabbade områden Tacloban tidigare i veckan.

 

Förödelsen efter tyfonen Haiyan på Filippinerna

Förödelsen efter tyfonen Haiyan på Filippinerna. FOTO: Eoghan Rice

Uppslutningen kring katastrofbiståndet till landet och viljan att bidra är väldigt stor på många håll i världen. OCHA, FN:s organ för humanitärt bistånd, slår fast att 1,6 miljarder kronor i humanitärt stöd hittills har gått till att hjälpa Filippinerna efter katastrofen. Sverige ligger på sjätte plats bland de givarländer som bidragit mest av alla. Hittills har FN och andra hjälporganisationer som är på plats i landet nått två miljoner människor med matransoner och landets regering har nått ut till över 800 000 människor med matpaket:

– Under tiden som Filippinernas befolkning återhämtar sig från denna fruktansvärda tragedi kommer vi att arbeta hårt för att hjälpa landet på fötter igen, säger Helen Clark, chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Det filippinska folket gör nu allt för att sakta men säkert återuppta sina liv. Globala och lokala insatser med stöd från FN har gett tydliga resultat på kort tid.

Läs mer här om FN:s insatser på Filippinerna

Läs mer här om räddningsarbetet på Filippinerna

Publicerad: 2013.11.21

 

 

 

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp