HAV
Hur bra mår våra hav? Det visar något som kallas havshälsoindex, där siffran 100 betyder helt fantastiskt och 0 betyder att haven mår helt förfärligt. Hav bidrar till syret som vi andas och många är beroende av välmående hav för att få mat eller en inkomst.
Global utveckling
Har världens havshälsoindex ökat eller minskat sedan 2013?


Återkoppling
Tyvärr mår jordens hav lite sämre nu än de gjorde 2013. Det beror bland annat på sådant som utsläpp, överfiske, övergödning och nedskräpning. Faktum är att om vi fortsätter slänga samma mängd plast i naturen som idag kommer det vara mer plast än fisk i haven år 2050. Det är ju helt sjukt. Så även om det ser ut som en liten försämring måste vi arbeta hårt för att vända det så våra hav mår bättre än nu.
Jämför länder

Sverige

69
av 100 i Havshälsoindex

67
av 100 i Havshälsoindex
Återkoppling
Globala mål
Vilka av de globala målen måste världens länder arbeta med för att världens hav ska må så bra som möjligt?









Världens länder arbetar tillsammans för att uppfylla 17 globala mål för hållbar utveckling innan år 2030. Till höger hittar du 9 mål som på olika sätt hänger ihop med hav. Klicka på läs mer för mer info om ett mål.

Mål 1
INGEN FATTIGDOM

Mål 1
INGEN FATTIGDOM
De senaste åren har vi sett fantastiska framsteg när det gäller att bekämpa den extrema fattigdomen i världen. Framstegen har bidragit till att fler har råd att skicka sina barn till skolan, att alla i familjen kan äta sig mätta och att fler människor lever friska liv.
Fattigdom är mycket mer än bara inkomst. Det handlar även om brist på makt, inflytande och säkerhet. Fram till år 2030 ska fler människor kunna leva sina liv i frihet och med fler möjligheter.

Mål 2
INGEN HUNGER

Mål 2
INGEN HUNGER
Den goda nyheten är att det finns tillräckligt med mat i världen för alla, men vi behöver omfördela våra resurser och ta tillvara på den mat vi producerar.
Mål 2 innebär att världens länder ska arbeta för att trygga matförsörjningen och skapa ett hållbart jordbruk så kan fler människor få i sig den näring de behöver, samtidigt som vi tar vara på jorden på ett bra sätt.

Mål 6
RENT VATTEN OCH SANITET

Mål 6
RENT VATTEN OCH SANITET
Trots att vi ser en ökning när det gäller tillgång till vatten och toaletter så är det fortfarande alldeles för många som saknar det. Därför har världens länder lovat att säkerställa att ingen ska behöva uträtta sina behov utomhus och att alla ska ha tillgång till säkert och ekonomiskt överkomligt dricksvatten.
För att vattenkvaliteten ska bli bättre kommer också världens länder att arbeta för att minska föroreningarna och se till att återvunnet vatten ökar och är säkert att dricka oavsett var i världen det är.

Mål 9
HÅLLBAR INDUSTRI, INNOVATIONER OCH INFRASTRUKTUR

Mål 9
HÅLLBAR INDUSTRI, INNOVATIONER OCH INFRASTRUKTUR
En annan viktig aspekt av mål 9 är tillgången till internet. Här står nämligen att alla ska ha ekonomiskt överkomlig tillgång till internet senast 2020.
Dessutom ska världens länder arbeta för att fler ska ha tillgång till teknik som mobiltelefoner och datorer. Ett nödvändigt steg för att minska de digitala klyftorna i världen.

Mål 11
HÅLLBARA STÄDER OCH SAMHÄLLEN

Mål 11
HÅLLBARA STÄDER OCH SAMHÄLLEN
Med mål 11 har världens ledare lovat att se till att städer är mer inkluderade, säkra och hållbara. Allt fler människor flyttar till städer vilket ställer stora krav på städernas hållbara utveckling. I många länder innebär den här förflyttningen av människor att det bildas stora slumområden, därför är ett av delmålen under mål 11 att se till att alla har tillgång till säkra och ekonomiskt överkomliga bostäder samt att befintliga slumområden ska rustas upp.

Mål 12
HÅLLBAR KONSUMTION OCH PRODUKTION

Mål 12
HÅLLBAR KONSUMTION OCH PRODUKTION
En viktig del i mål 12 handlar om information och att människor överallt måste ha den medvetenhet som behövs för att utveckla en hållbar livsstil. Här har världens länder också lovat att de ska uppmuntra företag att integrera hållbarhetsinformation när de rapporterar.
Mål 12 är ett av de mål som Sverige måste jobba lite extra på.

Mål 13
BEKÄMPA KLIMATFÖRÄNDRINGEN

Mål 13
BEKÄMPA KLIMATFÖRÄNDRINGEN
Effekterna av klimatförändringen påverkar alla människor och länder på jorden. De som drabbas hårdast är de som lever i fattigdom, eftersom de som saknar resurser har svårare att återhämta sig efter naturkatastrofer. Därför ingår det under mål 13 att stärka motståndskraften mot naturkatastrofer i alla länder.
Världens ledare har enats om åtgärder för att förhindra klimatförändringen genom att skriva på ett omfattande avtal, Parisavtalet. Målet är att hålla den globala temperaturökningen under 2 grader. Dessa åtgärder ska därmed finnas med i alla politiska områden och i all samhällsplanering.

Mål 14
HAV OCH MARINA RESURSER

Mål 14
HAV OCH MARINA RESURSER
Mål 14 handlar om att förvara och använda världens hav, sjöar och marina resurser på ett hållbart sätt. Överfiske och föroreningar är stora problem och därför krävs en global ansträngning för att åtgärda problemet. Genom mål 14 har världens ledare har enats om att stoppa överfisket senast år 2020.
Ett annat delmål är att förebygga och minska alla slags föroreningar i havet till år 2025.

Mål 15
EKOSYSTEM OCH BIOLOGISK MÅNGFALD

Mål 15
EKOSYSTEM OCH BIOLOGISK MÅNGFALD
Det ska till exempel göras genom att stoppa avskogning och stoppa tjuvjakt. Majoriteten av jordens djur, växter och insekter bor i skogsområden. Genom avskogning minskar bland annat utrymmet för alla arter att leva på och det i sin tur ökar risken för utrotning.
Att upprätthålla den biologiska mångfalden och ekosystem som finns i skogsområden är även avgörande i kampen mot klimatförändringen.
Fokus
Under varje fokus kan du läsa mer om hur utvecklingen sett ut i världen på just det området och jämföra utvecklingen mellan länder.