Tre horisontella streck

Förbättrad mödravård i Eritrea

Eritrea var länge det land med högst mödradödlighet i världen. FN:s arbete har nu gett resultat och mödradödligheten har minskat med 75 procent.

Den snabba positiva förändringen i landet beror till stor del på ökat samarbete mellan FN:s befolkningsfond UNFPA, Världshälsoorganisationen WHO, FN:s barnfond UNICEF och FN:s utvecklingsprogram UNDP. De arbetar tillsammans med regeringen, vårdpersonal och andra aktörer för att förbättra situationen för mödrarna i Eritrea.

UN Photo/Victoria Hazou

UN Photo/Victoria Hazou

Förutom att FN-programmet har lett till en förbättrad mödravård så bistår det även med ambulanser som kan ta sig ut till landsbygden och föra kvinnorna till den lokala kliniken. Mödrarna behöver därför inte längre riskera sina liv med långa transporter inför och under förlossningen. FN-programmet har även utbildat vårdpersonal på landsbygden för att underlätta arbetet för barnmorskorna.

Det finns fortfarande saker som kan förbättras för blivande mödrar i Eritrea men utvecklingen går åt rätt håll. Tillsammans med vårdpersonal och lokala aktörer gör FN stor skillnad i Eritrea.

Jämför Sverige och Eritrea!

Publicerad: 2016-02-22

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp