Tre horisontella streck

Fotokonst ger förorten Librino en identitet

Förorten Librino byggdes på 1960-talet och var tänkt som ett mönstersamhälle, utformat efter andra nya städer. Idag är förorten bortglömd av myndigheter och lämnad till kriminalitet och förfall. Världskända fotokonstnären Reza vill skapa förändring.

Genom åren har Librino, en förort till Catania på

En mor med sitt barn i Sicilien.Foto: UN Photo/A Jongen

En mor med sitt barn i Sicilien.Foto: UN Photo/A Jongen

, fallit isär och är nu en plats med nästan obefintlig infrastruktur och tillgång till samhällstjänster och brist på utbildning och kultur.

 

[TweetThis]Sedan 2009 har Reza, en av världens främsta fotokonstnärer, arbetat med ett projekt som ska lyfta bilden av Librino.[/TweetThis]Projektets mål är att utveckla området, där ca 80 000 människor bor, och att skapa gemenskap genom framför allt fotokonst. Reza håller regelbundna workshops i skolor där 100 barn får lära sig fotografera som riktiga mästare.

Resultatet kommer att bli ett stort fotomuseum utomhus, eftersom konst, enligt Reza, måste delas av hela samhället. Librinos invånare bidrar till museet genom fotografier från 40 sicilianska fotografer som Reza utbildat, och de 100 barnen som deltagit i hans workshops.

Motiven på de 30 000 bilderna kommer att vara vanliga invånare i Librino. Förhoppningen är att när invånarna i Librino kan se vackra bilder av själva och sina vänner på byggnadernas fasader, kan området förvandlas till en plats med en positiv identitet, där man känner tillhörighet till varandra.

Läs mer om Rezas projekt för att lyfta bilden av Librino här

Jämför Sverige och Italien här

Publicerad: 2011. 10. 25

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp