Tre horisontella streck

Fredsbyggande – Vad innebär FN:s fredsbyggande arbete?

FN arbetar konstant med att bygga och bevara fred runt om i världen. Men vad innebär egentligen det fredsbyggande arbetet som FN gör?

En konflikt uppstår aldrig från ingenting utan gror ofta från någon form av missnöje eller frustration. Det innebär att även om våldet upphör i en våldsam konflikt så finns det något mer som måste lösas för att inte våldsamheterna ska börja om på nytt, här sätts det fredsbyggande verktyget in. Kort sagt innebär det fredsbyggande arbetet att FN gör insatser som ska hjälpa länder att skapa bra förutsättningar för en varaktig fred och välmående samhällen.

Målet med det fredsbyggande verktyget är att kunna förbättra de sociala, ekonomiska och demokratiska förhållandena i landet och på så sätt uppnå det som kan kallas för hållbar fred. Fredsbyggande är minst sagt en multidimensionell process och involverar flera olika områden som exempelvis att öka respekten för mänskliga rättigheter och främja demokratiska institutioner. Men fredsbyggande involverar också andra viktiga delar som att samla in och förstöra vapen, återintegrera tidigare soldater i samhället och röja minor.

Minor
Arbetet med att röja minor är enormt viktigt. När minor fortfarande finns kvar i marken hindras flyktingar från att återvända till sina hem. De hindrar även bönder från att producera sina grödor och minorna utgör en stor risk för lekande barn. Svenska FN-förbundets kampanj Minor stöttar FN:s minröjningsservice, UNMAS, så att de i sin tur kan hjälpa minoffer och inte minst förhindra att fler drabbas av minornas konsekvenser.

Insamlingen som gjorts via Svenska FN-förbundets kampanj Minor har bland annat bidragit till att byn Banteay Ti Pir i Kambodja annonserats som fritt från minor. I slutet på april 2014 var hela 28 000 kvadratmeter mark där byn ligger fritt från minor!

Klicka här för att läsa mer om vad FN gör för fred!

 

Publicerad: 2015.09.21

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp