Tre horisontella streck

Gatubarnen i Turkiet skyddas

Projektet Tvättstugan startades år 2000 av Children of Hope Association, en turkisk frivilligorganisation, med hjälp av Världsbanken. Målet med projektet är att ge barnen utbildning och bättre hygien. Samtidigt hjälper Tvättstugan barnen att bevara de tillgångar de har vilket oftast bara är deras kläder. På Tvättstugan kan barnen bland annat tvätta kläder, hänga i cafeterian, klippa håret och övernatta.

Elvaårige Mustafa är ett av 107 registrerade barn som kommer regelbundet till Tvättstugan. Mustafa flydde från sitt hem som hundratals andra gatubarn i Istanbul. Han berättar att det är bra att ha någonstans man kan spendera kvällen. Mustafa kommer regelbundet till Tvättstugan för att få rena kläder, varm mat och någonstans att tillbringa natten.

Ungdomar som arbetar i en bilverkstad i Istanbul, Turkiet. Foto:UN Photo/Jean Pierre Laffont

Ungdomar som arbetar i en bilverkstad i Istanbul, Turkiet. Foto:UN Photo/Jean Pierre Laffont

Gatubarnen är inte lika många som i andra länder men antalet barn på gatan ökar, särskilt i storstäderna. I Istanbul finns fler än 15 000 gatubarn varav många är beroende av droger såsom thinner, lim eller piller.

Kommunerna i Turkiet hanterar oftast denna fråga, men i områden där problemet har vuxit efterfrågar myndigheterna hjälp från lokala frivilligorganisationer. Children of Hope Association är den första organisationen i Turkiet som skyddar och rehabiliterar gatubarn och ungdomar. Ahmet Yusuf Kulca är föreningens grundare och ordförande:

– Om man har passion för det man tror på och gör det bästa man kan är det möjligt att bidra till en social utveckling, säger han.

Läs mer  här om Children of Hope Association och deras satsning

Jämför Sverige med Turkiet här

 

Publicerad: 2012.07.03

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp