Tre horisontella streck

HBTQ+personers rättigheter i Armenien

HBTQ+personers rättigheter hotas i Armenien, men tack vare civilsamhället fortsätter kampen dagligen för kärleken och alla människors rätt att vara den de är.

För 14 år sedan avkriminaliserades homosexualitet i Armenien, men det innebär inte att förtrycket av HBTQ+ personer i landet har slutat. Enligt organisationen PINK Armenien, en av landets främsta organisationer när det gäller HBTQ+personers rättigheter, har situationen för HBTQ+personer i landet blivit sämre de senaste åren. Bland annat har antalet vålds- och hatbrott mot gruppen har ökat och dessutom finns det ingenting i armenisk lag som skyddar HBTQ+personer mot diskriminering i dagsläget.

Förutom det har också landets konstitution uppdaterats med ett tillägg om att giftermål är vigsel mellan en man och en kvinna. I stora drag innebär det ett förbud mot samkönade äktenskap i landet. Däremot så kommer Armenien godta och registrera samkönade äktenskap som ägt rum i utlandet.

Oacceptabelt för homosexuella att kyssas offentligt
Under 2016 genomförde PINK Armenien en undersökning med 1071 deltagare. I den blir förtrycket som exempelvis homosexuella i landet utsätts för väldigt tydligt. Resultatet visade bland annat att 97,5 % av deltagarna svarade att det var oacceptabelt för homosexuella att kyssas offentligt och att 89 % svarade att homosexuella personer inte borde arbeta med barn.

Om det ska bli någon riktig förändring måste det ske insatser på flera olika håll. En insats som har gjorts är en dokumentärfilm av Gagik Ghazareh som släpptes förra året. Dokumentärfilmen heter Listen to Me: Untold Stories Beyond Hatred  2016 och i den berättar 10 personer från HBTQ+rörelsen om sin uppväxt, identitet, familjerelationer, homofobi och transfobi.

I en situation som generellt verkar bli sämre bidrar den dokumentärfilmen på sina ställen med en strimma av hopp.

“I have never heard my family say anything hurtful about a gay or lesbian person. Even after my coming out, that issue was not discussed in our family, because a person is a person…”
– Mel Daluzyan, från dokumentären Listen to Me: Untold Stories Beyond Hatred.

flag-2387854_1920_edited

LÄS MER om Armenien!
JÄMFÖR Armenien med ett annat land!

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp