Tre horisontella streck

Internationella påtryckningar tvingar Nestlé att erkänna fackliga rättigheter

Världens största livsmedelsföretag Nestlé har ofta kritiserats för att inte ta hänsyn till mänskliga och fackliga rättigheter i utvecklingsländer. [TweetThis]På Nescafe-fabriken i Panjang, Indonesien har man efter tre års kamp fått möjlighet att ta hjälp av facket vid löneförhandlingar.[/TweetThis]

Rätten att förhandla kollektivt om löner och arbetsvillkor är en grundpelare i arbetares rättigheter. [TweetThis]Rätten att få vara med i facket står också med i konventionen för mänskliga rättigheter.[/TweetThis] Ändå är det många företag som försöker hindra detta.

Nestlé vägrade länge att förhandla med den lokala fackföreningen SBNIP och trakasserade föreningens ledare och medlemmar.

Kvinnor som arbetar med att plocka ris grödor i Java, Indonesien. Foto: UN Photo/Pernaca Sudhakaran

Kvinnor som arbetar med att plocka ris grödor i Java, Indonesien. Foto: UN Photo/Pernaca Sudhakaran

Det globala facket IUL uppmärksammade detta och startade kampanjen Stop Nespressure, som bland annat uppmuntrat folk över hela världen att skriva protestbrev till Nestlés ledare.

Men den 28 mars 2011 undertecknades alltså ett avtal mellan SBNIP och fabriksledningen i Panjang.
– Detta är inte bara en seger för IUL och SBNIP:s medlemmar, utan en verklig seger för alla indonesiska arbetare. Att indonesiska arbetstagare från och med nu har rätt att påverka sin lön genom kollektiva förhandlingar är historiskt, säger IUL:s generalsekreterare Ron Oswald på deras hemsida.

Läs mer om kampanjen Stop Nespressure i Indonesien här

Jämför Sverige och Indonesien här 

Publicerad: 2011. 10. 25

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp