Tre horisontella streck

Jordens befolkning – hur många människor finns det i världen?

Här hittar du fakta och statistik om jordens befolkning. Hur många människor finns det i världen och hur många kommer vi vara i framtiden?
Den 31 oktober 2011 blev vi officiellt 7 miljarder människor på jorden och sedan dess har jordens befolkningsmängd ökat till 7,3 miljarder människor. Kina har världens största befolkningsmängd, där bor det så många som 1,4 miljarder människor! Efter Kina är Indien världens mest befolkade land med sina 1,3 miljarder invånare.

Antal människor på jorden i framtiden
FN har beräknat på hur många människor man tror att vi kommer vara i världen i framtiden. I framtiden kommer befolkningsökningen på jorden att saktas ner, menar FN. Det beror till stor del på att fler människor idag än tidigare har möjligheten att ta sig ur fattigdom. På så vis kan fler och fler människor leva ett bättre och friskare liv.

Enligt FN kommer vi att vara omkring 8,5 miljarder människor på jorden år 2030, och 9,7 miljarder människor år 2050. Fram till 2100 kommer vi vara mer än 11 miljarder invånare på jorden.

 

Barnmorskestudenter i Uganda. Foto: UNFPA/Evelyn Kiapi

Barnmorskestudenter i Uganda. Foto: UNFPA/Evelyn Kiapi

 

Störst ökning i de minst utvecklade länderna
Den största befolkningsökningen tror man kommer ske i världens minst utvecklade och allra fattigaste länder. Enligt beräkningar kommer befolkningsökningen i världens rikaste länder att gå sakta, och i vissa länder kan befolkningsmängden till och med komma att minska!

Fattigdom och befolkningsökning
Det finns många undersökningar som visar att en långsammare befolkningsökning, tillsammans med tillgång till utbildning, ökad jämställdhet och bättre hälsovård bidrar till minskad fattigdom. Ett FN-organ som arbetar särskilt med befolkningsfrågor är FN:s befolkningsfond UNFPA. Det är också ett av de FN-organ som Sverige stödjer mest!

Målet med UNFPA:s arbete är att alla människor i världen ska ha möjligheten att leva friska och hälsosamma liv. UNFPA arbetar därför för att se till att kvinnor kan föda barn under säkra förhållanden, att tillgången till preventivmedel världen över ökar, att kvinnor och män är jämställda och mycket mer.

 

Klicka här för att jämföra Kina och Indien – världens två mest folkrika länder

Här kan du se FN:s beräkningar om hur stor jordens befolkning blir i framtid

 

Uppdaterad: 2017-01-09

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp