Tre horisontella streck

Kambodjanska kvinnor väver en bättre framtid för sig själva

I många fattiga familjer som lever i utvecklingsländer är det vanligt att flickor tvingas hoppa av skolan. Ett exempel på detta hittar man i Chor Vicharas familj i Kambodja. 

Vichara, idag 22 år gammal, var tvungen att hoppa av skolan då hon var 16 år gammal så att bröderna fick fortsätta sina studier. Vichara började då arbeta på en textilfabrik i Phnom Penh som ligger 40 kilometer från hennes hem. På fabriken tjänade hon ungefär 450kr i månaden som hon använde för att försörja sin familj. Efter tre års arbete lämnade hon fabriken:

– Arbetet på fabriken gav mig inget hopp. Jag lärde mig inget som hjälper mig att bygga en säker framtid, säger hon.

Kambodjanska kvinnor planterar ris i provinsen Takeo, Kambodja. Foto: UN Photo/Pernaca Sudhakaran

Kambodjanska kvinnor planterar ris i provinsen Takeo, Kambodja. Foto: UN Photo/Pernaca Sudhakaran

Men i dag är Vichara en av 35 kvinnor som har genomgått en sex månaders grundläggande utbildning i vävning och sömnad på ett utvecklingscenter i provinsen Kampong Speu. Centret arbetar för att ge kvinnor färdigheter som ger dem möjlighet att få en högre inkomst och arbeta närmare hemmet. Utbildningsprogrammet är en del av FN:s utvecklingsprogram UNDP:s jämställdhetsprojekt som genomförs i samarbete med den kambodjanska myndigheten för kvinnofrågor.

Efter grundutbildningen gick Vichara och 20 andra kvinnor ytterligare en tremånadersutbildning för att förbättra sina färdigheter och själva bli utbildare. I sömnadskursen lär de sig komplexa designer för att göra klänningar och andra tygsaker som handväskor och örngott. Hittills har 95 kvinnor från området dragit nytta av projektet:

– Nu har jag riktiga kunskaper och kan faktiskt tjäna pengar i framtiden, säger Vichara medan hon syr en handväska.

Läs mer här om UNDP:s jämställdhetsprojekt i Kambodja

Jämför Sverige och Kambodja här 

Publicerad: 2013.03.26

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp