Tre horisontella streck

Kampen mot sexuellt våld i Demokratiska republiken Kongo

Trebarnsmamman och änkan Gisèle är en av tusentals kvinnor i Demokratiska republiken Kongo som blivit utsatt för sexuellt våld, något som tyvärr kommit att bli vardagsmat under landets långvariga inbördeskrig.
– Jag sökte skydd i ett flyktingläger men det slutade med att jag blev våldtagen av tre beväpnade män. Den fysiska och psykiska smärtan var outhärdlig… jag var så nedbruten efter allt som hänt att jag inte kunde ta hand om mina barn, säger hon.
För att motverka sexuellt våld i Kongo stödjer Sverige en FN-satsning för att de skyldiga ska ställas inför rätta.

År 2009 startade FN:s utvecklingsprogram UNDP upp ett projekt mot sexuellt våld i Kongo med stöd från Sverige och USA. Målet med projektet är att de som begått brott ska ställas inför rätta. Sedan 2010 har UNDP tagit 650 fall till domstolen och majoriteten av dem har resulterat i fällande domar.  Projektet är en del av en större satsning mot sexuellt våld i Kongo. Nu hoppas man kunna förändra situationen till det bättre genom att ställa högre krav på straff, se till att drabbade får juridisk rådgivning och göra polisen bättre på att hantering våldtäktsfall.

Kvinnohärbärge för offer för sexuella övergrepp, Goma, Demokratiska republiken Kongo, Foto: UN Photo/Marie Frechon

Kvinnohärbärge för offer för sexuella övergrepp, Goma, Demokratiska republiken Kongo, Foto: UN Photo/Marie Frechon

Rättegångarna hålls oftast så nära brottsplatsen och den klagandes hem som möjligt. Ibland innebär det att man har rättegången utomhus och att den kan förflyttas. Detta för att människor som bor i avlägsna områden också ska kunna få chans till rättegång.

– De offer som jag försvarar är oftast väldigt lättade när de får veta att de kan delta i rättegången, säger advokaten Lorianne Shakira från staden Kisangani. Innan dessa mobila rättegångar fanns kunde det ta flera månader innan en kvinna fick höra hur det gått i hennes fall. Förut var domstolarna bara belägna i städerna och därför bortprioriterades fallen på landsbygden. Med de mobila domstolarna och de öppna förhören, blir det så mycket lättare att bringa rättvisa till dessa utsatta människor, fortsätter hon.

Eftersom våldtäkt är en del av krigföringen i Kongo har man också utbildat 2200 soldater. Genom att öka soldaternas kunskap och medvetenhet om deras skyldigheter hoppas man att de kan bli en del av lösningen, snarare än en del av problemet. Målet är att inga kvinnor i Kongo ska utsättas för det trauma som sexuellt våld innebär.

Jämför Sverige och Kongo här

Läs mer om UNDP:s arbete för att bekämpa sexuellt våld i Kongo här

Läs mer om hur svenskt bistånds används i Kongo här

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp