Tre horisontella streck

Allt fler vänder sig emot kvinnlig könsstympning i Kenya

Många unga kvinnor i Kenya utsätts för könsstympning, men en lagändring och förändrad opinion har gjort att betydligt färre drabbas nu än tidigare. Och man kan samtidigt se samma trend även i andra delar av Afrika.

För Samburu-folkgruppen i norra Kenya var det illa nog att Julius Lekupe inte givit upphov till en son. Men det var ännu värre att hans äldsta dotter vägrade att bli könsstympad. Han visste att det var bara en tidsfråga innan hans 16-åriga dotter också skulle tvingas genomgå ritualen, men han valde ändå att respektera sin dotters vilja och stötta henne. För att skydda dottern skickades hon till Nairobi.

Kvinnor i Kenya ingår i ett trädplanterings projekt för att bevara skog i landet. Foto: UN Photo/Jackie Curtis

Kvinnor i Kenya ingår i ett trädplanterings projekt för att bevara skog i landet. Foto: UN Photo/Jackie Curtis

Julius är en av ett växande antal män som har börjat sätta ner foten mot kvinnlig könsstympning, som numera är olagligt i Kenya. Opinionen i denna fråga började vända i landet år 2010, då regeringen beslöt att förbjuda kvinnlig könsstympning och straffa brottslingar med upp till sju års fängelse och böter upp till 36 800 kr. Kombinationen av lagstiftning och förändrade attityder verkar ha givit positiva resultat.

Bland den yngre generationen flickor i Afrika utsätts idag betydligt färre för det livsfarliga ingreppet, enligt FN. I 29 undersökta afrikanska länder blir idag i genomsnitt 36 procent av flickorna i åldern 15-19 år utsatta för könsstympning. I mödragenerationen, alltså kvinnor i åldern 45-49 år, är dock hela 53 procent är könsstympade. I Kenya är tre gånger så många äldre kvinnor könsstympade jämfört med den unga generationen.

– Denna utveckling visar att det är möjligt att stoppa kvinnlig könsstympning, säger Anthony Lake, den högste chefen för FN:s barnfond UNICEF.

År 2008 startade UNICEF tillsammans med FN:s befolkningsfond UNFPA ett omfattande utvecklingsprogram för att stoppa könsstympning av flickor.

Den 6 februari är den internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning av flickor.

Läs mer om män i Kenya som motsätter sig kvinnlig könsstympning

Läs mer om UNICEF:s arbete mot könsstympning

Jämför Sverige och Kenya här

Publicerad: 2013.02.07

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp