Tre horisontella streck

Kläder som ger självkänsla

I Anatolien i sydöstra Turkiet har bara tre procent av kvinnorna betalt arbete. FN:s utvecklingsprogram UNDP och Svenska Sida har startat ett projekt där kvinnor lär sig att bli modeföretagare och starta egna kooperativ.

Genom ett partnerskap med ledande designers och Turkiets största modebutikskedja MUDO, får ungefär 150 kvinnor från Anatolien lära sig både företagskunskap, som försäljning och marknadsföring, och teknisk kunskap, som design och sömnad.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon hälsar på en kvinna med barn i ett flyktingläger för flyktingar från Syrien. Islahiye, Turkiet. Foto: UN Photo/Mark Garten

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon hälsar på en kvinna med barn i ett flyktingläger för flyktingar från Syrien. Islahiye, Turkiet. Foto: UN Photo/Mark Garten

Kollektionen Argande lanserades på Istanbuls modevecka 2010 och har blivit en riktig hit i turkiska modebutiker:
– Inte bara skapar dessa designers fina kläder, det här projektet får oss att känna att vi gör något bra, säger Ömer Tavlioğlu, styrelseledamot i MUDO. Projektet har förändrat livet för hundratals kvinnor i sydöst.

Projektet har inte bara gett kvinnorna möjlighet att tjäna egna pengar, det har totalt förändrat deras självbild:
– Jag tror att det var första gången vi insåg hur värdefulla vi är, säger en av de unga affärskvinnorna. När vi började arbeta och skapa vackra klädesplagg, fick vi självförtroende. Nu känner vi att vi kan åstadkomma vad som helst.

Läs mer om kvinnliga modeföretagare i Anatolien här

Jämför Sverige och Turkiet här

Publicerad: 2011.10.12

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp