Tre horisontella streck

Kol slår tillbaka klimatförändringar och fattigdom i Indonesien

Många låginkomstländer har själva knappt bidragit till dagens globala uppvärmning men drabbas ändå väldigt hårt av klimatförändringar. Ett område som drabbats hårt av ovanligt höga temperaturer är den indonesiska provinsen Nusa Tenggara Timur. Där kan temperaturerna nu nå över 39 grader och de senaste åren har torrperioden varit ännu längre än tidigare. Men människorna i Nusa Tenggara Timur bestämde sig för att att inte ge sig och låta slumpen bestämma deras öde.

Sedan starten 2011 har fler indonesiska jordbrukare, med stöd av FN:s utvecklingsprogram UNDP, lärt sig att göra biokol av bortkastade trädgrenar. Biokol ska öka storleken på skörden och erbjuder rena kokmöjligheter med effektiva kolbriketter. Att tillverka biokol är enkelt och bidrar bara till små mängder koldioxidutsläpp, en av de växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen. Hittills har cirka hundra indonesiska kvinnor lärt sig att göra biokol genom projektet.

En kvinna säljer matvaror på en bymarknad i Turi, Indonesien, Foto: UN Photo/L. Groseclose

En kvinna säljer matvaror på en bymarknad i Turi, Indonesien, Foto: UN Photo/L. Groseclose

Syftet med projektet, som kort och gott kallas Biokol, är att ge tusentals kvinnor möjligheten att starta sin egna biokoltillverkning i hemmet. På det sättet kan de få extra pengar och som kommer väl till användning.

– I framtiden siktar vi på att utveckla hemmatillverkningen för framförallt kvinnor i byn. Det skulle kunna vara ett bra exempel på hur biokol kan minska växthuseffekten och samtidigt hjälpa de fattiga att anpassa sig till klimatförändringarna genom nya inkomstmöjligheter och bättre hälsa, säger Verania Andria, programansvarig för hållbar energi på UNDP.

Projektet har blivit ett av UNDP:s viktigaste projekt i Indonesien. UNDP finns i över 170 länder och arbetar bland annat med att försöka hejda miljöförstöring. Samtidigt arbetar UNDP också för att uppmuntra alternativa energikällor och hjälpa de fattiga genom att skapa nya chanser till inkomst och höja länders motståndskraft mot klimatförändringarna.

Nu hoppas jordbrukarna på att deras tre önskningar blir verklighet: att skörden ökar ännu mer, att de ska kunna skörda minst två gånger per år och att de ska producera tillräckligt med biokolbriketter för att kunna sälja dem på de lokala marknaderna.

– Produktionen av majs har mer än fördubblats i år. Vi har sett resultatet och vi är glada, säger Nuban, en 50-årig indonesisk bonde.

Läs mer om UNDP:s projekt i Indonesien här

Jämför Sverige och Indonesien här

 Publicerad: 2013.05.06

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp