Tre horisontella streck

Tidigare soldater i Kongo får hjälp att starta upp egna företag

32-åriga Wathum är en av 160 personer i Kongo som utbildats  i jordbruk, djurhållning eller snickeri som en del av FN:s utvecklingsprogram UNDP:s projekt för tidigare soldater. Även utsatta kvinnor och unga med bristande utbildning har fått hjälp via projektet.

Efter 6 månaders snickeriutbildning fick Wathum ett kit med redskap för att kunna starta upp en egen verksamhet. Sedan dess har hans ordrar ökat markant:

– Jag tjänar ca $30 i veckan som snickare och tack vare detta har även min fru kunnat starta en egen verksamhet, berättar Wathum.

FN:s fredstrupper vaktar utanför en byggnad, Bunia, Kongo. Foto: UN Photo

FN:s fredstrupper vaktar utanför en byggnad, Bunia, Kongo. Foto: UN Photo

Utbildningen är en del av ett större projekt – the  Community Empowerment and Peace-building in Ituri (CEPI) – vars syfte är att öka den sociala sammanhållningen, förbättra tillgången till grundläggande sociala rättigheter och stimulera den lokala ekonomin.

Under de senaste tre åren har mer än 300 000 personer fått ta del av den nya infrastruktur som byggts genom initiativet vilket bland annat bidragit till fler polisstationer och vårdcentraler i landet.

Genom sitt företag har Wathum gått med  i en grupp för likasinnade entreprenörer vilka har sökt lån för att kunna göra ytterligare investeringar. Låntagaren binder sig att betala en summa av lånet veckovis men stöttas ekonomiskt av gruppen om han eller hon misslyckas:

– Om jag hade varit ensam hade jag aldrig fått möjlighet till lån. Nu är det lättare att köpa bensin till maskinerna, spikar och andra reservdelar, säger han.

Läs mer om Kongos satsning på tidigare soldater här

 

Publicerad: 2012.09.11

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp