Tre horisontella streck

Lorena söker fortfarande efter sin försvunna pappa

[TweetThis]När Lorena Ramirez Diaz bara var två år gammal försvann hennes pappa i diktaturens Chile. Hon söker efter honom än idag.[/TweetThis]

Lorena berättar att hon inte har några minnen från sitt dagis. Däremot har hon starka minnen från politiska manifestationer och hungerstrejker. Och från la viaría, dit man gick för att anmäla förföljelser och försvinnanden.

FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan träffar barn under ett besök i Santiago, Chile. Foto: UN Photo/Milton Grant

FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan träffar barn under ett besök i Santiago, Chile. Foto: UN Photo/Milton Grant

När hon var tonåring engagerade sig Lorena i motståndsrörelsen mot landets före detta diktator Pinochet. Demonstrationer, tårgasbomber och att bli gripen av polis blev en del av hennes vardag. Idag jobbar Lorena på Minnenas museum i huvudstaden Santiago där det finns utställningar om diktaturen i Chile. – Det har varit tufft, men jag tror att det bästa sättet att hedra min far är att visa honom att jag lyckades återuppbygga mitt liv trots att det föll sönder när han försvann.

[TweetThis]Lorena hoppas fortfarande att resterna av hennes far någon gång ska återfinnas och att de som dödade honom ska ställas inför rätta.[/TweetThis] – Om min pappa inte återfunnits när jag dör hoppas jag att mina barn fortsätter att söka. Det som hänt i vårt land får inte glömmas bort, för ännu har de som begick brott inte ställts inför rätta.

Läs mer om Lorenas berättelse här

Jämför Sverige och Chile här

 

Publicerad: 2011. 11. 28

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp