Tre horisontella streck

Lyckad storsatsning på arbetslösa ungdomar i Bosnien & Hercegovina

Arbetslöshet bland unga har länge varit ett stort problem i Bosnien & Hercegovina. För 25-årige Aleksandar Vrhovac kändes det nästintill omöjligt att få ett jobb. Under två års tid gick han arbetslös trots aktivt sökande. Men just när han var på väg att ge upp kom vändpunkten.

– Det kändes tillslut som att valet stod mellan att fortsätta vara arbetslös eller börja jobba svart. Ett tag började jag till och med leta efter jobb i andra länder. Jag hade verkligen tappat all min motivation, säger Aleksandar.

Två barn skyddas av FN:s skyddsstyrka i Bosnien och Hercegovina, Foto: UN Photo/John Isaac

Två barn skyddas av FN:s skyddsstyrka i Bosnien och Hercegovina, Foto: UN Photo/John Isaac

Hög ungdomsarbetslöshet i Bosnien & Hercegovina

Men Aleksandars historia är långtifrån unik i Bosnien & Hercegovina. Faktum är att det för bara några år sedan var hela 60 procent av ungdomarna i landet som gick arbetslösa och kände samma hopplöshet. Så tillslut var något tvunget att hända. Bosniens regering valde att ta itu med problemet genom att sätta igång ett projekt. Med hjälp av flera FN-organ får landet idag speciell hjälp till unga arbetssökande, som att lära ut hur man skriver meritförteckningar, vad man ska göra för att lyckas på anställningsintervjuer och hur man söker jobb mest effektivt. Sedan satsningen startade 2009 har det hunnit byggas 16 arbetscenter i landet som har kunnat erbjuda 6 800 ungdomar karriärvägledning. Nästan 2 000 av dessa har fått sitt första jobb genom satsningen, däribland Aleksandar:

– Jag är så glad över att äntligen ha ett riktigt jobb. Coachningen jag fick på arbetscentret uppmuntrade mig verkligen. Jag har byggt upp självförtroendet på nytt, säger en idag betydligt mer entusiastisk Aleksandar, som numera jobbar i livsmedelsbranschen.

Läs mer om satsningarna mot ungdomsarbetslöshet i Bosnien & Hercegovina.

Klicka här för att jämföra Sverige och Bosnien & Hercegovina.

Publicerad: 2013.09.17

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp