Tre horisontella streck

Mikrolån för jämställdhet i Bolivia

Bolivia är ett av de minst jämställda länderna i Sydamerika och en man tjänar ofta mer än dubbelt så mycket som en kvinna. Med hjälp av FN:s utvecklingsprogram UNDP har situationen för kvinnorna i Bolivia förbättrats. 

De positiva förbättringarna är tack vare UNDP:s projekt, som fokuserar på mikrolån för att förbättra situationen för över 5 000 kvinnor. Mikrolånen har gjort att kvinnorna kunnat utbilda sig och öppna butiker där man kan köpa egentillverkade mejeriprodukter. UNDP:s samarbete har även resulterat i att över 12 000 kvinnor skaffat ID-kort, som i sin tur gör det möjligt att rösta i de allmänna valen och öppna ett bankkonto.

UN-Photo/ Jean Pierre Laffon

UN Photo/Jean Pierre Laffon

UNDP:s projekt är en del av ett större samarbete med ett flertal olika institutioner i Bolivia. Mikrolånen finansieras av den spanska regeringen och UNDP administrerar lånen. Mikrolånen leder både till ökad jämställdhet och minskad fattigdom.

Bristen på jämställdhet är fortfarande ett problem men UNDP:s projekt har bidragit till att kvinnor i Bolivia ökat sina inkomster och stärkt sin ställning i samhället.

Jämför Bolivia och Sverige!

Publicerad: 2016-02-17.

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp