Tre horisontella streck

Miljövänliga spisar gör succé i Ghana

Har du någonsin varit ute i naturen och tänt en brasa själv? De flesta skulle nog hålla med om att det inte är så lätt. Kan du tänka dig hur det skulle vara att behöva göra samma sak tre gånger om dagen, varje dag, för att kunna försörja dig själv och familjen? Kanske inte. Men så ser verkligheten ut för tusentals kvinnor i Ghana, och det är inte bara tidskrävande utan också livshotande och skadligt för miljön. Men omständigheterna har börjat förändras tack vare UN Womens arbete i Ghana. 

UN Women, FN:s organ för kvinnors rättigheter, arbetar tillsammans med två ghananska icke-statliga organisationer för att främja kvinnors ekonomiska och politiska ställning och motverka de negativa effekterna av klimatförändringar. Genom att ge kvinnor miljövänliga spisar är syftet att begränsa användningen av träd och förbättra kvinnors hälso- och matlagningsförhållanden.

En metod för att stapla majs i Accra, Ghana, Foto: UN Photo/PJ

En metod för att stapla majs i Accra, Ghana, Foto: UN Photo/PJ

Världshälsoorganisationen WHO har rapporterat att röken från traditionella och öppna spisar bidrar till en rad allvarliga sjukdomar och är bland de fem största hoten mot folkhälsan i fattiga länder. Röken uppskattas orsaka ungefär två miljoner dödsfall årligen, och kvinnor och barn drabbas värst.

Dessutom så har klimatförändringarna gjort Ghanas mark väldigt torr. Uppskattningsvis är 35 procent av Ghana utsatt för ökenspridning och öknen fortsätter att växa med 20 000 hektar varje år. I ett land där 70 procent av befolkningen är direkt eller indirekt beroende av jordbruket kan konsekvenserna av ökenspridning vara katastrofala.

Tillsammans med de miljövänliga spisar har utbildningar i renare matlagning för kvinnor genomförts i flera områden i Ghana. Kvinnorna var till en början skeptiska till projektet, men nu har de vant sig och ser detta som en möjlighet att förbättra deras levnadsförhållanden. Produktionen av till exempel Pito, den traditionella alkoholdrycken, har underlättats och gjort det möjligt för kvinnor att öka sina inkomster. De positiva hälsoeffekterna av spisarna är också uppenbara.

– Nu behöver man inte längre gå in i skogen för att hugga ner träd som sedan måste torkas i flera dagar innan den kan användas för matlagning. Och tack vare de nya spisarna har jag inte behövt gå till sjukhuset på grund av högt blodtryck på ganska länge nu, säger Edith Anumah, en av tiotals ghananska kvinnor som har fått moderna gasspisar av UN Women.

Läs mer om hur miljövänliga spisar förbättrar kvinnors levnadsvillkor i Ghana här

Jämför Sverige och Ghana här

Publicerad: 2013.04.23

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp