Tre horisontella streck

Nu är jorden gjord för jordbruk i Nigeria

Mama Nsedu, en ung änka från norra Nigeria, har en hel familj att försörja och läget såg mörkt ut för en tid sedan. Men när hon fick lära sig mer om smarta jordbruksknep förändrades allt.

Precis som tusentals andra kvinnor på landsbygden har Mama Nsedus familjeförsörjning varit beroende av jordbruk. Men dåliga skördar på grund av torrt väder, lite regn, dålig jord och alltför stort beroende av dyra gödningsmedel har gjort det nästintill omöjligt att klara sig som jordbrukare.

Kvinnor som deltar i en läs och skrivkurs för vuxna i Bauchi, Nigeria. Foto: UN Photo/Sean Sprague

Kvinnor som deltar i en läs och skrivkurs för vuxna i Bauchi, Nigeria. Foto: UN Photo/Sean Sprague

Men i dag producerar Mama Nsedus gård mer än tillräckligt med jams, kassava, frukt och grönsaker för att försörja sin familj. Genom att sälja överskottet av grödorna på den lokala marknaden i Nanka kan hon tjäna extra pengar och att se till att sin familj har det de behöver. Mama Nsedu har, genom ett träningsprogram som sponsrades av bland andra FN:s utvecklingsprogram UNDP, nu lärt sig nya jordbruksmetoder som ger bättre skördar.

I utbildningen ingår bland annat praktiska demonstrationer och utbildning om hur man odlar på ett smart och effektivt sätt. Genom utbildningen har mer än 50 000 nigerianer som bor på landsbygden, de flesta kvinnor, fått ett nytt och bättre liv. Många har rapporterat att skördarna från sina gårdar har förbättrats betydligt i både kvalitet och storlek. “Utbildningen har hjälpt oss mycket”, säger Mama Nsedu.

Läs mer träningsprogrammet som lär ut nya jordbruksmetoder i Nigeria här

Jämför Sverige och Nigeria här

Publicerad: 2013.03.15

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp