Tre horisontella streck

Nigeria satsar stort på läs- och skrivkunnighet

Nigeria startar ett omfattande läs- och skrivkunnighetsprogram för landets ungdomar och vuxna. Syftet med programmet är att utbilda 4 till 5 miljoner vuxna analfabeter och 2 miljoner barn som hoppat av skolan.

För att nå målet satsar Nigeria 6,5 miljoner dollar och ska samarbeta med UNESCO, FN:s organisation för vetenskap och kultur, för att driva projektet under tre år.

Föräldrar och barn utanför ett sjukhus i Abuja, Nigeria. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Föräldrar och barn utanför ett sjukhus i Abuja, Nigeria. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Nigeria har 155 miljoner invånare varav 40 miljoner är vuxna analfabeter.  Totalt är läs- och skrivkunnigheten bland hela befolkningen nästan 57 %. Ungefär sju miljoner barn i landet går inte i skolan och Nigeria är listat som ett av de afrikanska länder som inte kommer att uppnå UNESCO:s mål om ”Utbildning för alla till” 2015. Nigerianska regeringen och UNESCO har gjort det till högsta prioritet att öka läs- och skrivkunnigheten i landet.

I den nigerianska huvudstaden Abuja har det hållits en workshop om läs- och skrivkunnighet. Där delade flera ideella organisationer med fokus på vuxna och ungdomars läs- och skrivkunnighet med sig av sina erfarenheter av hur man genomför stora utbildningssatsningar.

Yao Ydo, läs- och skrivkunnighetsexpert och chef för UNESCO:s regionala kontor i Dakar, säger att en viktig förutsättning för framgångsrika program för läs- och skrivkunnighet är att skapa en miljö där läs- och skrivkunnighet uppmuntras och blir en del av vardagen. Det kan uppnås genom att främja läsning och skrivning för alla åldrar på alla tillgängliga skriftspråk, säger han. Ydo påpekade också att det är viktigt att balansera modersmål och internationella språk. Inlärning går nämligen lättare om lektioner hålls på elevernas modersmål.

Läs mer om Nigerias läs- och skrivkunnighetsprogram här

Jämför Sverige och Nigeria här

Publicerad: 2012.19.04

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp