Tre horisontella streck

Nollywood skapar fler filmer än Hollywood

Det är svårt att undvika nigerianska filmer i Afrika. [TweetThis]Rebellerna i Elfenbenskusten avbryter striderna när en DVD-leverans kommer från Lagos.[/TweetThis] Mammor i Zambia säger att deras barn pratar med nigeriansk dialekt. Trots denna omåttliga popularitet har afrikaner blandade känslor inför Nollywood.

– Ett skämt! Ett grovt brott! säger en kaffedrickande akademiker på flygplatsen i Ghana. Sådana idiotiska filmer borde inte få visas i vårt land. De förgiftar verkligen vår kultur!

Överallt i Afrika visas nigerianska filmer. På bussar, restauranger och hotell. Varje vecka ges ca 50 långfilmer ut av landets filmindustri, vilket gör den till världens näst mest produktiva (efter Bollywood i Indien). De flesta filmer görs på mindre än två veckor.

En gåva från Nigerias regering till FN. Foto: UN Photo/Lois Conner

En gåva från Nigerias regering till FN. Foto: UN Photo/Lois Conner

Många oroar sig över det inflytande nigeriansk kultur kommit att ha över andra afrikanska länder. En del har gått så långt att de kallar det en ny form av kolonialism, men andra anser det vara motsatsen. Tidigare har det bara funnits amerikanska och europeiska filmer om Afrika, och afrikanerna tycker inte att deras bild av Afrika stämmer. I Nollywood får afrikaner berätta sin egen historia.

Andra länder har hämtat inspiration från Nigeria och har nu egna växande filmindustrier. Sydafrika, Tanzania och Kamerun producerar 100-tals filmer varje år. Ghana och Liberia har gett sina filmindustrier namnen Ghallywood och Lolliwood.

Länge var de flesta filmer såpopera-liknande svartsjukedraman, men det blir mer och mer variation. Under 2011 släpptes filmen ”Somewhere in Africa”, som är ett samarbete mellan filmmakare i Ghana och Nigeria och handlar om en diktators uppgång och fall, löst baserat på flera olika afrikanska diktatorer.

Läs mer om nigeriansk film här

Jämför Sverige och Nigeria här 

 

Publicerad: 2011. 10. 25

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp