Tre horisontella streck

Nordamerikanska företag tvingas redovisa ”konfliktmineraler”

USA har antagit nya regler som kräver att företag redovisar om de använder fyra, för elektronikindustrin, viktiga mineraler ifrån Kongo och andra grannländer.

De nya reglerna ska hindra de konflikter som brytningen av metaller och mineraler orsakar. Många människor har dött, våldtagits och tvingats till tvångsarbete eftersom priserna på viktiga mineraler är så höga.

Etiopiens regering och FN:s utvecklingsprogram UNDP studerar mineraler i södra och västra Etiopien. Foto: UN Photo/Yutaka Nagata

Etiopiens regering och FN:s utvecklingsprogram UNDP studerar mineraler i södra och västra Etiopien. Foto: UN Photo/Yutaka Nagata

De nya reglerna kräver att företag anstränger sig för att avgöra ursprunget på metaller som används i deras produkter. Företag som tror att de använder metaller ifrån Kongo måste fylla i en konfliktmineralrapport som sedan blir offentlig.  Det blir dock inga rättsliga påföljder för de företag som fortsätter att använda konfliktmineraler men det offentliga trycket kan ändå bli tillräckligt starkt för att påverka företag.

Trots de nya reglerna var dock människorättsorganisationen Global Witness skeptisk till att reglerna tillåter företag att tillfälligt uppge att de inte vet vart mineralerna kommer ifrån. Global Witness menar att detta gör att det kommer ta ännu längre tid innan företag tar ansvar för sina affärer i Kongo.

Läs mer om redovisning av konfliktmineraler här

Jämför Sverige med USA här

Publicerad: 2012.10.26

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp