Tre horisontella streck

Nu är Indien poliofritt!

Indien meddelar att ett helt år gått utan nya poliofall rapporterats. Det sista fallet av polio som rapporterades var den 13 januari 2011 hos en 2-årig flicka i området Västbengalen. Landet har nu officiellt blivit borttaget från Världshälsoorganisationens lista över poliodrabbade länder. Efter Indien finns det bara tre länder kvar som har aktiva poliovirus: Afghanistan, Nigeria och Pakistan.

Tidigare var Indien ett av de värst drabbade länderna och erkänt som centrum för polio i hela världen. 2009 hade fallen av polio halverats men ändå sågs Indien som ett av det svåraste länderna att utplåna polio i. 2011 rapporterades dock endast ett fall av polio, och sedan dess har inga nya fall rapporterats.

Ungdomar studerar i ett klassrum i Likir Gompa, Indien. Foto: UN Photo/F Charton

Ungdomar studerar i ett klassrum i Likir Gompa, Indien. Foto: UN Photo/F Charton

Varje år vaccineras mer än 170 miljoner indiska barn under 5 år tack vare en nationell vaccinationskampanj. Ytterligare 70 miljoner barn med hög risk att smittas skall vaccineras den närmsta tiden. Indien donerar mycket pengar till utbildning kring polio och kommer att satsa 2 miljarder dollar på området nästa år.

Varje år räddas hundratals barn av vaccinationskampanjen. Ett poliofritt Indien förbygger också nya fall i andra länder.

Indiens succé bevisar att det är möjligt vinna kampen mot polio!

Läs mer här om Indiens framgångar att bli kvitt polio

Jämför Sverige och Indien här

Publicerad: 2012.30.03

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp