Tre horisontella streck

Ödeland blev grönskande odlingsmark i Egypten

För sex år sedan var området Wadi Al-Sa’ida öde och torrt. Idag är det bebott av mer än 1500 familjer och fullt av majs, grönsaker och andra grödor. Sexbarnspappan Abdul Latif är en av de som för sex år sedan fick en bit mark där och nu kan leva helt på sitt jordbruk.

– Jag tjänade mer pengar som snickare, men nu är jag en riktig markägare och har något att lämna till mina barn, säger Abdul som nu sålt sin verkstad eftersom jordbruket nu går så bra.

Mycket trafik i huvudstaden Kairo, Egypten. Foto: UN Photo/B Wolff

Mycket trafik i huvudstaden Kairo, Egypten. Foto: UN Photo/B Wolff

Han och 1500 andra har blivit tilldelade ett hem, odlingsmark och ett litet startkapital av den egyptiska regeringen. FN:s livsmedelsprogram WFP försåg dem med matransoner så att de kunde investera så mycket som möjligt i odlingen.

WFP gav dem också små lån och utbildning in odlingsteknik och boskapsskötsel. Nu kan jordbrukarna där skörda nya grödor som mango, sesam, apelsiner och grönsaker.

De flesta klarar sig helt själva nu. Den sista utdelningen av mat skedde i september 2006 och stoltheten hos odlarna är märkbar. De satte mycket på spel när de flyttade till Wadi Al-Sa’ida, men de lyckades:
– Vi vill inte ha mer hjälp av staten, säger en av odlarna. Starthjälpen och rätt regler från staten räcker, resten sköter vi på marknaden.

Läs mer om WFP:s satsning på egyptiska jordbrukare här

Jämför Sverige och Egypten här 

 

Publicerad: 2011. 10. 25

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp