Tre horisontella streck

Ökad koll på kvinnors rättigheter i Tobololo

För tre år sedan visste den indonesiska hemmafrun Ibu Odah knappt någonting om juridik. Men tack vare stor nyfikenhet och hjälp från FN:s utvecklingsprogram UNDP och den indonesiska regeringen kunde hennes dröm om att hjälpa andra kvinnor bli verklighet. Nu ger hon misshandlade kvinnor i sin hemby Tobololo gratis juridisk rådgivning och hjälper till att ställa de skyldiga inför rätta.

Kvinnor som arbetar på en risodling i Bali, Indonesien, Foto: UN Photo/Pernaca Sudhakaran

Kvinnor som arbetar på en risodling i Bali, Indonesien, Foto: UN Photo/Pernaca Sudhakaran

Våld mot kvinnor i hemmet har länge setts som en privat angelägenhet på flera håll i Indonesien. Det är någonting som utsatta oftast väljer att inte tala högt om eftersom de är rädda för att råka ännu värre ut. Kvinnor tvingas istället lida i det tysta, och ofta vet de inte att de utsätts för ett allvarligt och kränkande brott. Någon som valt att hjälpa kvinnorna är Ibu Odah. Hon har blivit utbildad i juridiska rättigheter genom ett projekt som drivs av FN:s utvecklingsprogram tillsammans med den indonesiska regeringen. Projektet går ut på att vanliga indonesier, särskilt de fattigaste och mest utsatta, ska lära sig mer om sina rättigheter. Nu ger Ibu gratis rådgivning till andra kvinnor som inte har råd att själva betala en jurist. Och hennes arbete har gett resultat: i ett av målen som tagits till domstol har hon lyckats utmana den tidigare väldigt strikta lagen om att våld mot sin partner endast är straffbart om man är gifta.

– Jag hoppas att mitt arbete kan inspirera andra kvinnor att följa i mina fotspår och att de också tar upp kampen för rättvisa, säger Ibu.

Projektet finansieras av Nederländerna, Norge och Sverige och totalt har projektet hjälpt över 450 000 människor runt om i Indonesien med juridisk rådgivning. De flesta som fått hjälp genom projektet är de mest utsatta, som fattiga och kvinnor.

Läs mer om Ibu Odahs insats och FN:s utvecklingsprogram UNDP:s arbete för att öka indonesers juridiska rättigheter

Klicka här för att jämföra Sverige och Indonesien

Publicerad: 2013.09.06

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp