Tre horisontella streck

Ökade insatser för att stoppa våldet mot kvinnor i Rwanda

Att bli utsatt för misshandel är många kvinnors vardag i Rwanda. För att sätta stopp på det könsbaserade våldet har FN:s utvecklingsprogram UNDP och Rwandas regering startat projektet Gender Desk som ger juridiskt och psykologiskt stöd till kvinnor som farit illa. Hittills har satsningen hjälpt tusentals kvinnor i landet att förändra sin livssituation till det bättre.

Rwanda har länge haft stora problem med könsbaserat våld mot kvinnor. Förutom att hjälpa de utsatta är projektet Gender Desk också inriktat på att öka medvetenheten, framför allt bland män, om våldet mot kvinnor och att det strider mot lagen. Pastorn Emmanuel är en av de män som genom projektet fått insikt om hur hans våldsamma beteende mot sin hustru har varit allt annat än acceptabelt:

– Jag ändrade mitt beteende så fort jag insåg att det jag gjorde var fel. Jag lovade mig själv, och min fru, att jag skulle dela med mig av mina erfarenheter och det jag lärt mig till andra män, säger Emmanuel.

En mamma med sitt barn deltar i FN:s program som ger stöd åt kvinnor som utsatts för misshandel och våldtäkter i Kigali, Rwanda, Foto:UN Photo/Eskinder Debebe

En mamma med sitt barn deltar i FN:s program som ger stöd åt kvinnor som utsatts för misshandel och våldtäkter i Kigali, Rwanda, Foto:UN Photo/Eskinder Debebe

En betydande del av projektet är att i större utsträckning utbilda poliser om det könsbaserade våldet. Violet Kaberanze, rådgivare på Gender Desk, menar att det är väldigt viktigt att polisen i Rwanda utbildas i att hantera den här typen av frågor. Med en djupare förståelse för vad kvinnorna faktiskt utsätts för hoppas hon att polisen kommer ta sin yrkesroll på större allvar.

Gender Desk har hittills visat på stor framgång i Rwanda och har lett till att många förövare har ställts inför rätta.

– Det är viktigt att få männen att förstå att våld aldrig, under några som helst omständigheter, kan rättfärdigas, säger Violet.

Läs mer om projektet Gender Desk och deras insats för kvinnor i Rwanda här.

Klicka här för att jämföra Sverige och Rwanda.

Publicerad: 2013.09.24

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp