Tre horisontella streck

Polisen köper fotbollar till före detta kriminella

I Estelí i norra Nicaragua spelar ett gäng ungdomar fotboll. Många av dem har tidigare varit med i kriminella gäng. Men tack vare polisen spelar de mycket hellre fotboll idag.

– Det var svårt i början att veta hur vi skulle nå fram till dem, berättar polisen Pedro Centano. Först ville vi erbjuda dem tekniska kurser. Men det var inget de ville ha. Det var fotboll de ville ha.

Ungefär 270 ungdomar är engagerade och man har bildat 22 lag. Nu spelar de fotboll på en grusplan utanför Estelís centrum. Den lokala polischefen står också och tittar på matchen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon besöker ett ungdomsevent i Managua, Nicaragua. Foto: UN Photo/Mark Garten

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon besöker ett ungdomsevent i Managua, Nicaragua. Foto: UN Photo/Mark Garten

Eftersom myndigheterna inte gör något är det polisen som har tagit tag i det preventiva arbetet mot kriminalitet. Polisen har identifierat de kriminella ledarna och erbjudit dem andra möjligheter. Fotbollen har gett dem kraft att se positivt på framtiden och att ta tag i sina liv. Flera har börjat studera eller har hittat ett jobb.[TweetThis]Resultatet är tydligt. För fem år sedan fanns det 13 kriminella gäng i Estelí-området, nu finns det bara fem kvar.[/TweetThis]

Men det är svårt att hitta jobb till alla ungdomar. Det skulle vara bra om kommunen kunde hjälpa till lite mer, tycker Pedro:
– Men jag är glad, vi är i alla fall en bit på väg, avslutar han innan han åter sätter sig i bilen och kör tillbaka till polisstationen.

Jämför Sverige och Nicaragua här

Publicerad: 2011. 10. 25

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp