Tre horisontella streck

Positiv förändringsvilja hos greker under kris

Mitt under den internationella ekonomiska krisen finns det hoppfulla människor som går mot strömmen. Grekland är ett av den ekonomiska krisens hårdast drabbade länder, med följderna tjugotvå procents arbetslöshet och åtstramningar. [TweetThis] Men istället för att flytta från Grekland och krisen för att söka arbete, utnyttjar en del människor tillfället att stanna kvar och förändra.[/TweetThis]

Fiskare tar hand om sitt fiskarnät i Evia, Grekland. Foto: UN Photo/Tsagris

Fiskare tar hand om sitt fiskarnät i Evia, Grekland. Foto: UN Photo/Tsagris

En av de som flyttat tillbaka till Grekland med en universitetsexamen från Cambridge i bagaget är 25-åriga Stephania Xydia. Hon arbetar nu på en organisation i Aten och säger att det är väl värt att arbeta hårt under några år, med lite sämre lön, för att delta i en förändringsprocess av landet.

Orestis Matsoukas är en annan grekisk medborgare som flyttat tillbaka till Grekland från utlandsstudier. Han är 29 år gammal och såg möjligheten att starta upp ett företag med rådgivning och konsulttjänster för affärsutveckling. Orestis säger att det finns två typer av de som stannar kvar i Grekland: de som är hopplöst pessimistiska, och de som är väldigt optimistiska. Orestis berättar också att det i nuläget inte finns någon självklar lösning för Grekland, men att han stannar kvar just för att hitta ’ljuset i tunneln’. Gemensamt för Stephania och Orestis är att de själva ser sina arbeten som kall att kunna förändra strukturerna i det grekiska samhället.

Dimitra Koutsis, en 53-årig arbetssökande från Aten, förklarar: ”Jag är besluten att stanna, att stanna och kämpa på alla sätt. För jag tror att vi inte bör flytta ut från landet bara för att det genomgår en svår tid. Även om vi blivit förnedrade i media är jag fortfarande mycket stolt över att vara grek och kommer alltid att vara det.”

Läs mer om dem i Grekland som valt att rida ut den ekonomiska stormen här 

Jämför Sverige och Grekland här

Publicerad: 2012.08.21

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp