Tre horisontella streck

Remitteringar större än bistånd

Visste du att remitteringar är tre gånger större än det globala biståndet? 

Remitteringar är de ekonomiska bidrag som migrantarbetare skickar hem till sina familjer i hemländerna. På grund av fattigdom och begränsade arbetsmöjligheter söker sig miljontals människor varje år till andra länder i hopp om arbete och ett bättre liv. Idag bor det närmare 250 miljoner människor i ett annat land än det land de är födda i. Miljontals hushåll världen över är beroende av denna form av ekonomiska bidrag och i flera låginkomstländer är remitteringar den viktigaste inkomstkällan. Den totala summan pengar i form av remitteringar var 2015 hela 432 miljarder dollar, medan det globala utvecklingsbiståndet var 132 miljarder dollar – det betyder att remitteringar faktiskt är 3 gånger större än det totala biståndet i världen.

De pengar som migrantarbetare skickar hem hamnar direkt i familjens ficka och är därför mer lättåtkomligt än biståndet. Remitteringar bidrar bland annat till att familjemedlemmarna kan betala för bättre sjukvård, att fler av barnen kan få gå i skolan och att möjligheten att starta mindre företag ökar. Eftersom migrantarbetarna betalar skatt i det land de arbetar i så bidrar även remitteringar till det landets ekonomi.

Enligt Världsbanken skickade migrantarbetare hem totalt 67,9 miljarder dollar till sina familjer år 1990. Den summan har ökat till 432 miljarder dollar idag – vilket är en ökning på hela 536 %! 

 

swedish-remittances-updated-30-09-final

FOTO: UNRIC

 

 

 

 

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp