Tre horisontella streck

Rwanda satsar på fattiga med hjälp av Sverige

I Rwanda levde 41 procent av befolkningen i extrem fattigdom år 2000. Landet hade då en strategi för hur fattigdomen skulle bekämpas, men fem år senare hade saker och ting ändå inte förbättrats särskilt mycket. Då startade Rwandas regering VUP-programmet och trots att det bara pågått några år har man redan märkt resultat.

Programmet drog igång 2008 och två år senare fick man stöd av Sida, den svenska myndigheten som jobbar med internationellt utvecklingssamarbete. Genom programmet arbetar man på tre sätt: bidrag direkt till de allra fattigaste hushållen, statsfinansierade offentliga arbeten och mikrolån, små lån med bra villkor.

En grupp barn som skyddas av FN trupper i Gikongoro, Rwanda. Foto: UN Photo/John Isaac

En grupp barn som skyddas av FN trupper i Gikongoro, Rwanda. Foto: UN Photo/John Isaac

Enligt Lars Johansson, Sidas programansvarig i Rwandas huvudstad Kigali, har programmet hjälpt runt 700 000 människor. En av dem är Charlotte Uwimana. Charlotte är en änka med sex barn som fått ett stöd på motsvarande 230 kronor i månaden. Med hjälp av pengarna har hon kunnat köpa kläder, ett nytt plåttak, en get och paraffin som gjort att hon kunnat starta en liten verksamhet med försäljning.

Mikrolånen som ges genom programmet är på mellan 700 och 1100 kronor och hjälper många till ett bättre liv. Lånen har använts till att bland annat investera i nya grödor eller för att föda upp djur vilket gör att människor får lättare att försörja sig.

Läs mer om VUP-programmet i Rwanda här

Jämför Sverige och Rwanda här

 

Publicerad: 2012.25.04

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp