Tre horisontella streck

Säkerheten återvänder till Kongo

Fyra år efter fredsavtalet som innebar slutet på den ca 8 år långa väpnade konflikten i Ituri, har tryggheten sakta börjat få fäste i Kongo. Ett FN-initiativ har hjälpt till att rusta upp poliskåren, få igång lokala marknader och ge ungdomar utbildning.

– Säkerheten kommer tillbaka sakta men säkert. Det är inte perfekt än, men vår rörelsefrihet har blivit mycket bättre, säger Alphonsine, som bor i byn Bunia.

FN:s projekt försöker skapa starkare samhällen och hjälpa människor som tidigare varit fiender att leva fridfullt sida vid sida, och hittills har det gett resultat. Man har byggt kontor som drivs av solenergi till poliser som tidigare arbetat i skjul. Dessutom finns det nu ett kontor speciellt avsett för att sköta fall som rör sexuellt våld, vilket kräver att offren kan vara anonyma.

Ung flicka vid Albertssjön i Kongo.Foto:UN Photo/Martine Perret

Ung flicka vid Albertsjön i Kongo.Foto:UN Photo/Martine Perret

För att förbättra relationerna mellan olika etniska grupper som tidigare krigat med varandra har man skapat tre olika marknader på ställen där flera olika folkgrupper passerar. [TweetThis]Krig innebär ofta att man måste avbryta sin utbildning, därför finns det nu flera center för vuxenutbildning där människor kan utbilda sig[/TweetThis] till snickare, ingenjörer, rörmockare mm. Snart kommer 700 studenter om året utbildas där. [TweetThis]Att återhämta sig efter så många år av krig är inte lätt, men nu lever hoppet om en ljus framtid igen. [/TweetThis]

Läs mer om FN:s projekt att skapa starkare samhällen i Kongo här

Jämför Sverige och Kongo här

Publicerad: 2011. 10. 24 

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp