Tre horisontella streck

Sanitetstorn gör livet bättre i kåkstaden

[TweetThis]I kåkstaden Kibera i Kenya rinner skiten genom gränderna men nu gör sanitetstorn livet bättre för tusentals människor.[/TweetThis]

[TweetThis]I kåkstaden Kibera i Nairobi, Kenya, går det 600 människor på varje toalett.[/TweetThis]Rent vatten är en bristvara och köps från kranar som drivs av affärsmän. Vattnet säljs för fem gånger mer än vad det egentligen kostar. Men organisationen Umande Trust underlättar livet för flera tusen av Kiberas invånare genom att bygga sanitetstorn.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon besöker slummen i Kibera, Nairobi, Kenya. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon besöker slummen i Kibera, Nairobi, Kenya. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

I sanitetstornen finns toaletter, tvättrum och kök. Toaletterna producerar biogas som används för att driva gasspisarna i köken på tornens övervåning. I närheten av varje torn finns också en kran där det går att köpa vatten. Man kan köpa tjugo liter vatten för ungefär två svenska öre och besöka toaletterna för samma pris. Familjer har också möjlighet att köpa ett månadskort till toaletterna.

Umande Trust arbetar tillsammans med Kiberaborna.
– Vi letar upp en kvartersgrupp, hjälper den att organisera sig och utbildar medlemmarna så att de har en stabil grund. Vi ansvarar tillsammans för planeringen och bygget av sanitetstornen och vattenposterna, berättar William Misati från Umande Trust.

Moses Ambasa, ansvarig för en av anläggningarna, är stolt:
– Vi tar ansvar för att hålla rent i vårt område, vi sköter vattenposten och även ett antal enskilda toaletter som vi ställt ut i området, säger han.

Läs mer om organisationens Umande Trust:s arbete i Kibera här

Jämför Sverige och Kenya här 

Publicerad: 2011. 10. 25

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp